Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spoveď Češky z gréckeho ostrova Kos: Európska únia chce, aby utečenci prichádzali

Linda Kulias Zobraziť galériu (19)
Linda Kulias (Zdroj: Facebook)

ATÉNY – Hoci sú Gréci v pomerne veľkej ekonomickej kríze, tak sú veľmi ústretoví a pohostinní a snažia utečencom pomáhať. Nosia im sendviče, vody, plienky, kefky aj spacáky.

V rozhovore to uviedla Češka Linda Kulias, ktorá žije už niekoľko rokov na ostrove Kos. Pomoc s prílivom migrantov na ostrov prišla aj od aténskej vlády. Miestni sa však obávajú, že akonáhle na nich nebude upriamená pozornosť kvôli turistickej sezóne, mohla by táto pomoc prestať, aj keď môžu utečenci na ostrov prúdiť ďalej.

Spoveď Češky z gréckeho
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

"Problém týkajúci sa utečencov tu je a to hlavne z toho dôvodu, že v súčasnej dobe v oblasti panuje pomerne dobré počasie, takže sa ďaleko ľahšie dostávajú z Turecka na grécke ostrovy," hovorí Linda, ktorá po prvýkrát na Kos prišla ako delegátka cestovnej kancelárie v roku 2003, zamilovala sa do Gréka a nakoniec tu zostala. Polícia sa vždy snažila robiť maximum, aby utecencov zaregistrovala a poslala ďalej do gréckeho vnútrozemia, v posledných asi tak štyroch týždňoch ich ale prišlo viac, než bola policajná stanica schopná zvládnuť.

Spoveď Češky z gréckeho
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Utečencov v meste Kos tak začalo pribúdať, avšak len v okolí miestnej policajnej stanice a štadióna, kde sa robila registrácia. Teraz majú svoje stany práve u tohto štadiónu, ide o oblasť asi 400 metrov dlhú pri pobreží. Druhý provizórny prístrešok potom našli v opustenom hoteli Captain Elias úplne mimo centrum mesta.

"Na hlavnom námestí v meste Kos neuvidíte jediného utečenca, rovnako tak na peších zónach. V prístave občas niekoho stretnete, ale musíte sa na to vyložene zamerať. V centre mesta Kos sú migranti len u policajnej stanice a v priľahlej oblasti," hovorí mladá Češka, zatiaľ čo všetky spomínané oblasti prechádza autom. "Oblasti letovísk Lambi, Psalidi, tam ich neuvidíte, tam sú hlavne turistické hotely. Pokiaľ ide o zvyšok ostrova, či už je to mesto Tigkaki, Marmari, Mastichari, Kardamena či Kefalos, tak tam ani miestni nevedia, ako taký utečenec vyzerá," dodáva Linda, ktorá pracuje pre miestnu importnú spoločnosť. Prácu v cestovnom ruchu už opustila, aby sa mohla venovať svojim dvom malým deťom.

Spoveď Češky z gréckeho
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Starosta Kosu Jorgos Kyritsis sa podľa nej snaží bojovať ako za mesto Kos, tak aj za celý ostrov. "Kos, Rhodos a Kréta sú tri najpredávanejšie ostrovy v celom Grécku a veľa podporujú celú grécku ekonomiku. Akonáhle my tu nebudeme mať turizmus, nebude to zlé len pre Kos, ale aj pre celé Grécko," hovorí Linda. Starosta preto usiluje o to, aby v Kose dochádzalo k neustálemu odlivu migrantov do pevninského Grécka - s urýchlením registrácie sýrskych utečencov teraz pomáha aj obrí trajekt Eleftherios Venizelos, ktorý slúži ako núdzové stredisko pre migrantov. Zároveň Kyritsis požaduje aj väčšie sprísnenie ochrany hraníc. "Apeluje na grécku vládu, tá ale musí ďalej apelovať na Európsku úniu. Keď EÚ nevydá nejaký pokyn, aby sa uzavrela hranica, tak grécka vláda to sama urobiť nemôže. Ak Európska únia chce, aby migranti prichádzali, tak sa k tomu bude musieť postaviť i ekonomicky," dodáva Češka.

Ostrov Kos podľa nej vždy bol a stále aj je veľmi bezpečným a pokojným miestom. Kriminalita je tu vraj maximálne taká, že sa stane niekde búračka, alebo sa pobijú opití turisti. "Že by sa tu zvýšila kriminalita? Kradlo? Prepadávalo? To naozaj nie. Hlavne aj z toho dôvodu, že migranti to tu berú ako prestupnú stanicu a pokiaľ by tu urobili akýkoľvek rozruch, tak by to pre nich znamenalo, že by sa ich cesta ďalej do Európy uzavrela," hovorí Linda.

Spoveď Češky z gréckeho
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Miestni ľudia si podľa nej uvedomujú, ako veľmi ich turisti podporujú a ako im svojím príchodom pomáhajú. "Sú to práve turisti, ktorí nás tu držia nad vodou. Všetci sú im vďační, že prichádzajú aj cez tie nepriaznivé správy, a snažia sa, aby tu boli maximálne spokojní a užili si svoje dovolenky," uzatvára.

Viac o téme: KosLinda Kulias
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu