Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nočná mora utečencov v Európe: V tejto krajine sa zarába na ľudskom utrpení

Utečenci v macedónskom meste čakajú na vlak. Zobraziť galériu (6)
Utečenci v macedónskom meste čakajú na vlak. (Zdroj: SITA)

SKOPJE - Utečenci prezývajú malú krajinu, ktorou musia na ceste do západnej Európy prejsť, Mafidónia. Väčšina z nich pritom o tomto balkánskom štáte vlastne nič nevie. Zhruba len 170 kilometrov delí grécky hraničný prechod Evzoni od severomacedónskej obce Tabanovce na srbskej hranici. Cestu cez Macedónsko ale migranti považujú zo najnebezpečnejší úsek na trase medzi Tureckom a Rakúskom, napísal nemecký denník Frankfurter Rundschau.

FOTO Nával utečencov do Európy nadobúda šialené rozmery: Migranti čakali raj, majú škandalózne peklo

Dve až tri tisícky migrantov, predovšetkým zo Sýrie a Afganistanu, ale aj zo Somálska, prechádza podľa odhadov v súčasnosti denne hranicu balkánskej krajiny s iba dvoma miliónmi obyvateľov. Prvou zastávkou je pohraničné mesto Gevgelija, kde svoje služby ponúka mnoho pašerákov z celého sveta. Ponúkajú tu taxíky, bicykle, miesta vo vlaku a pre tých úplne najchudobnejších aj tipy na cestu pešo.

Zo zdanlivo lákavých ponúk sa často vykľujú podvody a lúpežné prepadnutia. Iračan z Mosulu napríklad rozpráva o tom, ako spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi z Iraku uveril Sudáncovi, ktorý im ponúkol prevoz cez srbskú hranicu v kamióne. Neskôr ich ale s kalašnikovom v ruke okradol o všetko, vrátane topánok, a donútil ich, aby požiadali svojich príbuzných o zaslanie peňazí cez firmu Western Union. Na slobodu sa vraj prepadnutá skupina dostala až po mesiaci.

Nočná mora utečencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nočná mora utečencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Obyvateľ gréckej pohraničnej obce Polykastro zase novinárom podal správu o skupine 34 ľudí, ktorú pašeráci zbili tak brutálne, že jedenásť z nich muselo byť prevezených do nemocnice. Veľakrát sa objavujú informácie o utečencoch, ktorí za prevoz v nákladných vagónoch do Rakúska zaplatili aj 3000 eur, po niekoľkých stovkách metrov boli ale odstavení na vedľajšiu koľaj. Polícia vraj trestné činy spáchané na migrantoch často ignoruje a niekedy vraj s prevádzačmi dokonca spolupracuje.

Podľa množstva prostriedkov, ktoré majú migranti k dispozícii, sa cez Macedónsko ponúka niekoľko ciest: taxíkom, vlakom, na bicykli či pešo. Trojhodinová cesta vlakom na srbskú hranicu je najlacnejšia a najbezpečnejšia. Od uplynulého víkendu vypravujú miestne železnice okrem bežných troch spojov ešte tri ďalšie navyše, ktoré sú určené práve pre utečencov.

Nočná mora utečencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Nočná mora utečencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kto sa na cestu vydá pešo, drží sa zvyčajne železničnej trate. Keď na úzkych miestach vlaky spomalia, snažia sa migranti naskočiť. Macedónski strojvodcovia už kvôli tomu pohrozili štrajkom. Zamestnanci železníc pozdĺž trate čoraz častejšie nachádzajú mŕtve telá.

Cesta cez Macedónsko taxíkom stojí 1500 eur na osobu, čo je tridsaťnásobok bežnej ceny. Veľakrát jazdu ponúkajú aj podvodníci. Bezpečnejšia a lacnejšia je preto pre mnohých cesta na bicykli, ktorý je v Gevgeliji možné kúpiť za 150 eur (asi 4000 Sk).

Mnoho utečencov rozpráva ale aj o tom, ako im okoloidúci vodiči mávajú, alebo dokonca zastavujú, aby im dali niečo na jedenie či na pitie. Keď nejde o pašerákov alebo policajtov, má bežné macedónske obyvateľstvo u utečencov v núdzi celkom dobrú povesť.

Nočná mora utečencov v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciMigrantiMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu