Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Na ostrove Kós to vrie: Utečenci sa vymkli spod kontroly, policajti použili vodné delá

Na ostrove Kós vypukli medzi utečencami nepokoje Zobraziť galériu (5)
Na ostrove Kós vypukli medzi utečencami nepokoje (Zdroj: SITA)

KÓS - Niekoľko sto utečencov dnes na gréckom ostrove Kos zablokovalo hlavnú pobrežnú cestu na protest proti pomalej administratíve. Policajti zasahovali proti demonštrujúcim hasiacimi prístrojmi, vodnými delami a obuškami a niekoľko stoviek ľudí utieklo v panike.

Mnohí z utečencov, ktorým sa podarilo doraziť k pobrežiu medzi turistami obľúbeného Kósu, prespávajú v mestských parkoch a na námestiach. Pokus o ich presídlenie na miestny futbalový štadión dnes stroskotal, pretože medzi niektorými z približne 1500 migrantov, ktorí tam už boli sústredení, vypukli nezhody. Tie musela riešiť polícia, pričom protestujúci migranti začali blokovať miestne komunikácie. 

Na Kós, ležiaci v Egejskom mori, prichádzajú každodenné stovky migrantov, z ktorých mnohí utekajú pred konfliktami v Sýrii alebo Afganistane. Miestne úrady robia všetko, čo je v ich silách, aby pre nových utečencov, z ktorých veľkú časť tvoria deti, zabezpečili registráciu potraviny a ubytovanie.

Ostrov Kós v Egejskom mori je rodiskom slávneho lekára Hippokrata (približne 460-370 pred n.l.). Nachádzajú sa na ňom významné antické pamiatky - okrem starovekých stavieb aj napríklad tzv. Hippokratov platan, pod ktorým "otec medicíny" vyučoval svojich žiakov. Pod týmto stromom údajne učil aj apoštol Pavol (približne 5-67 n.l.).

Starosta ostrova naliehavo žiada Atény o pomoc s utečencami

Starosta gréckeho ostrova Kos Jorgos Kyritsis dnes naliehavo požiadal Atény o pomoc pri zvládaní tisícov utečencov na ostrove po tom, ako tam dnes vypukli násilnosti. Starosta povedal, že na Kos dorazilo celkovo 7000 utečencov a v liste, ktorý dnes zverejnili grécke médiá, varoval vládu pred vypuknutím "krviprelievania".

Podpredsedníčka nemeckého Spolkového snemu Claudia Rothová označila situáciu na Kose v druhý deň svojej návštevy za "peklo na zemi". "Vládne tu chaos. A napätie ďalej eskaluje," citovala ju DPA.

Rothová upozornila na celkom chýbajúcu podporu utečencov na Kose. Podľa nej naliehavo potrebujú jedlo, oblečenie, ubytovanie a lekársku starostlivosť. Kritizovala tiež miestne úrady za to, že presúvajú zodpovednosť z jedného koordinačného bodu na druhý s tvrdením, že charitatívne organizácie a dobrovoľníci sú na konci svojich síl.

Na malom štadióne, kam sa úrady pokúšali utečencov presunúť, je podľa nej neznesiteľná páľava a dva záchody na stovky ľudí, čo označila za "neľudské". "Nikdy som nič takéto nevidela. To nemôže pokračovať," dodala.

Rothová sa pripojila k výzve starostu, aby Atény Kosu pomohli, ale súčasne požiadala o väčšiu pomoc Európsku úniu. Podobná situácia je podľa DPA aj na ďalších gréckych ostrovoch v Egejskom mori.

Viac o téme: UtečenciGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu