Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Utečenecká tragédia pri líbyjskom pobreží: Stovky sú už v bezpečí, zatiaľ 25 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM – Z lode, ktorá sa dnes prevrátila pri líbyjskom pobreží, sa podarilo zachrániť približne 400 migrantov. Z vody doteraz vytiahli telá 25 mŕtvych, informovala agentúra AP s odvolaním sa na taliansku pobrežnú stráž.

Jej veliteľ Filippo Marini uviedol, že záchranná operácia pokračuje a je do nej zapojených sedem lodí. Zachránení migranti podľa neho tvrdili, že na lodi ich bolo 400-600.

Približne 150 migrantov zbadali vo vode dnes ráno, do záchrannej operácie bolo nasadených viacero lodí. Taliansky vojenský vrtuľník zhadzoval na mieste záchranné člny. Agentúra DPA s odvolaním sa na taliansku pobrežnú stráž uviedla, že nešťastie sa stalo 15 námorných míľ (28 kilometrov) od líbyjských brehov. 

Podľa Federica Fossiho z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa zatiaľ podarilo zachrániť okolo 250 ľudí, ďalších vyše 300 zostáva nezvestných. Z vody doteraz vytiahli 16 mŕtvych. Fossi ďalej povedal, že loď sa prevrhla asi o 12.50 h SELČ, keď sa migranti nahrnuli na jednu stranu, pretože zbadali blížiace sa írske záchranné plavidlo. Záchranná akcia stále prebieha. Koľko ľudí bolo skutočne na palube lode, zatiaľ nie je známe.

Loď írskeho námorníctva Le Niamh bola jednou z niekoľkých, ktorú privolala talianska pobrežná stráž. Do záchrannej operácie sa zapojili aj dve lode talianskeho námorníctva, jeden čln talianskej pobrežnej stráže, čln Dignity One organizácie Lekári bez hraníc a a obchodná loď Burbon Argos. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v utorok uviedla, že tento rok zahynulo v Stredozemnom mori v snahe dostať sa do Európy takmer 2000 migrantov. Pri pokuse dostať sa do Talianska, prevažne z Líbye, zahynulo podľa IOM 1930 ľudí. Ďalších 60 neprežilo plavbu k brehom Grécka. Presný počet obetí však nie je známy.

V apríli sa pri líbyjskom pobreží potopila loď so zhruba 800 migrantmi. Iba 28 ľudí vrátane dvoch pašerákov sa podarilo zachrániť.

Viac o téme: UtečenciLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu