Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zúfalé Grécko, po kríze hrozí kolaps v utečeneckých táboroch: Európa nám musí pomôcť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY – Grécko potrebuje naliehavú pomoc s prílivom tisícky migrantov a utečencov, ktorí do krajiny priplávajú každý deň, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Vyzval Európsku úniu, aby krajine pomohla, než sa tamojšia humanitárna situácia ešte viac zhorší.
Od začiatku tohto roka zatiaľ do Grécka dorazilo viac ako 77.000 utečencov, z toho 60 percent tvoria Sýrčania, ďalší migranti pochádzajú z Afganistanu, Iraku, Eritrey a Somálska.
"Stále sa meniaca ekonomická situácia spolu so zvyšujúcim sa počtom novo prichádzajúcich znamená obrovskú záťaž najmä pre komunity žijúce na malých ostrovoch," uviedol hovorca UNHCR William Spindler. Miestne úrady na ostrovoch, ako je napríklad Lesbos, kde je situácia veľmi kritická, podľa neho nápor migrantov nie sú schopné zvládať. Spindler zároveň dodal, väčšina utečencov, ktorí sa v Grécku zaregistrujú, následne mieria cez Macedónsko, Srbsko a Maďarsko ďalej do Európy.

"Očakávali by sme, že EÚ aktivuje svoj systém reagujúci na mimoriadne situácie, pretože Grécko je súčasťou Európskej únie. Toto sa deje v Európe, na prahu Európy," citovala Spindler agentúra Reuters. "Grécko potrebuje naliehavo pomôcť a očakávame, že Európa niečo urobí," dodal hovorca UNHCR.

Agentúra OSN už vo štvrtok varovala, že ak gréckym bankám v súvislosti so súčasnou krízou dôjde hotovosť, bude mať problém zabezpečiť základné potreby pre utečencov na gréckych ostrovoch.
Utečenecké tábory zriadené gréckou vládou sú podľa britského denníka The Guardian preplnené. Napríklad na ostrove Lesbos sa v jednom zariadení tiesni asi 5000 utečencov, ktorí pochádzajú predovšetkým zo Sýrie, Afganistanu a Iraku. Vedenie niektorých táborov už podľa denníka nedokázalo zaplatiť dodávateľom a v jednom zariadení tak základné potraviny poskytla utečencom armáda.

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) tento rok podľa odhadov dorazilo do Európy 150.000 migrantov, väčšina z nich do Talianska a Grécka. V Stredozemnom mori potom od tohtoročného januára prišlo o život 1900 utečencov, čo je dvojnásobné množstvo než za rovnaké obdobie v minulom roku.

Viac o téme: UtečenciGrécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu