Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Maďari stavajú plot so Srbskom kvôli utečencom: Nie sú jediní, ktorí budujú bariéry!

Maďarská polícia stráži oblasť, kadiaľ povedie plot. Zobraziť galériu (3)
Maďarská polícia stráži oblasť, kadiaľ povedie plot. (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ/PRAHA - Maďarská armáda začala včera na hraniciach so Srbskom stavať plot, ktorý má krajinu ochrániť pred prílevom nelegálnych migrantov. Nie je však jediným štátom, ktorý si chce takúto bariéru vybudovať. Podobných je vo svete niekoľko, hoci nevznikli z rovnakých dôvodov.

Čína / Macao - Plot bol postavený v 19. storočí, jeho dĺžka je 340 metrov.

Južná Kórea / KĽDR - Hraničný plot v demilitarizovanom pásme bol vybudovaný v roku 1953, jeho dĺžka je 248 kilometrov.

Berlínsky múr - Prísne strážená bariéra, oddeľujúca západný Berlín, patriaci do Spolkovej republiky Nemecko (SRN), od územia komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR), vyrástla prakticky cez noc v polovici augusta 1961. Merala vyše 155 kilometrov a zbúraná bola v novembri 1989.

Cyprus / Severný Cyprus - Osemdesiatmetrová bariéra vyrástla v cyperskej metropole Nikózii vzápätí po prvých veľkých násilnostiach v roku 1963. Samotný Cyprus je rozdelený od roku 1974, kedy severnú časť obsadili tureckí vojaci v reakcii na štátny prevrat cyperských Grékov, ktorí chceli ostrov pripojiť k pevninskému Grécku.

USA / Mexiko - Od roku 2006 je vo výstavbe plot medzi oboma krajinami, ktorý by mal zabrániť ilegálnej imigrácii a pašovaniu drog. Na hranici dlhej vyše 3000 kilometrov je v súčasnej dobe dokončených viac ako 1000 kilometrov plotu.

Izrael / Západný breh Jordánu - Izrael začal v roku 2002 výstavbu bezpečnostnej bariéry okolo Západného brehu Jordánu, ktorá by mala zabrániť palestínskym teroristom prenikať do Izraela. Doteraz postavili vyše 450 kilometrov plotu. Izrael už v minulosti podobné ploty postavil na hraniciach s Egyptom, aby zabránil prílevu afrických migrantov aj islamistov, pozdĺž libanonskej hranice a na Golanských výšinách, aby zabránil prenikaniu osôb zo Sýrie, ktoré by pre krajinu mohli predstavovať bezpečnostné riziko.

Bulharsko / Turecko - V máji 2015 dostavali 30 kilometrov dlhý a tri metre vysoký plot na bulharskej hranici s Tureckom.

Maďarsko / Srbsko - Maďarská armáda začala 13. júla na hraniciach so Srbskom stavať plot, ktorý má krajinu ochrániť pred prílevom nelegálnych migrantov. Plot má byť štyri metre vysoký a nakoniec 175 kilometrov dlhý.

Maďari včera začali s výstavbou plota.
Zobraziť galériu (3)
Maďari včera začali s výstavbou plota.  (Zdroj: SITA)

Maďari stavajú plot so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PlotUtečenciBariéraMaďarskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu