Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nemecký minister financií nevylučuje Grexit: Vzdať sa eura je pre nich lepšia možnosť

Wolfgang Schäuble
Wolfgang Schäuble (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Pre Grécko by bolo v ceste za odstránením dlhu lepšie, keby sa dobrovoľne vzdalo eura, pretože dosiahnuť zmazanie dlhu a zároveň zostať v eurozóne nie je možné. V dnešnom vysielaní rozhlasovej stanice Deutschlandfunk to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, ktorý už skôr koniec eura v Grécku opakovane navrhoval.

Veľmi veľa ekonómov podľa Schäubleho pochybuje o tom, že je možné obrovské predlženie Grécka vyriešiť bez odpustenia dlhu. "Skutočné zmazanie dlhu však nie je s členstvom v menovej únii zlučiteľné," povedal. Dobrovoľný odchod Atén by tak vraj bol tou lepšou cestou.
 
Schäuble tiež povedal, že nočný súhlas gréckeho parlamentu s reformami bol dôležitý krok, pretože teraz môže eurozóna začať vyjednávať o treťom záchrannom balíčku v hodnote až 86 miliárd eur. Najskôr k tomu musí dať súhlas Spolkový snem, teda dolná komora nemeckého parlamentu. Terajší vývoj v Grécku považuje Schäuble za trochu čudný, pretože grécki poslanci v noci na dnes schválili presne to, čo Gréci na začiatku mesiaca v referende odmietli.
 
Schäuble tiež v rozhlase reagoval na kritiku, ktorá sa na Nemecko kvôli tvrdému postoju k riešeniu krízy znáša. Berlínu podľa ministra nejde o to, aby Grécku niečo prikazovalo, ale aby mu pomohlo k tomu, že Gréci raz dosiahnu taký životný štandard, ktorý si želajú.
Viac o téme: EurozónaWolfgang SchäubleGrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu