Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Grécke referendum zamávalo aj s euromenou: Prudký pokles kurzu, hrozí katastrofa?

Grécke referendum oslabilo európsku menu Zobraziť galériu (3)
Grécke referendum oslabilo európsku menu (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Kurz eura zaznamenal v Ázii prudký pokles po tom, ako trhy zareagovali na výsledok gréckeho referenda o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov. V ňom zvíťazili odporcovia navrhovanej dohody. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurz európskej meny klesol spočiatku (v nedeľu večer stredoeurópskeho času) oproti doláru až o 1,4 % na 1,0955 USD/EUR, neskôr sa však mierne skorigoval a dosiahol 1,0992 USD/EUR. Na porovnanie, piatkové obchodovanie (3.7.) uzatvárala európska mena na úrovni 1,1110 USD/EUR.
Podľa pozorovateľov víťazstvo tábora "nie" posúva Grécko na neprebádané územie a zvyšuje riziko, že krajina bude musieť eurozónu opustiť. Očakáva sa, že Gréci a ich veritelia sa pokúsia opätovne odštartovať rokovania o programe finančnej pomoci pre Grécko, zatiaľ však nie je jasné, do akej miery budú obe strany ochotné robiť kompromisy.

Grécke referendum oslabilo európsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli

Kurz eura aj väčšina ázijských akciových indexov dnes klesli v reakcii na výsledok gréckeho referenda, v ktorom voliči odmietli podmienky záchranného programu. Ohrozili tak budúcnosť spoločnej meny a zvýšili riziko krízy v eurozóne. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Japonský akciový index Nikkei dnes klesol o 1,6 % na 20,215 bodu, juhokórejský index Kospi sa znížil tiež o 1,6 % na 2070,89 bodu a hongkonský Hang Seng index poklesol o 1,1 % na 25.789,98 bodu.

Čína však cez víkend narýchlo prijala celú škálu protiopatrení, v dôsledku čoho čínske akciové indexy dnes naopak rastú, napríklad index CSI300 stúpol o 4,2 % a kompozitný šanghajský index SSEC sa zvýšil takmer o 5 %. Oba indexy však v podstate zmazali predchádzajúce straty a v tejto chvíli sa nedá predpovedať, či sa investori, ktorí si požičali veľa peňazí na špekulácie, nebudú chcieť čínskych akcií zase zbaviť.

Grécke referendum oslabilo európsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ďalší vývoj na akciových trhoch bude závisieť od rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB) v otázke núdzovej likvidity pre grécke banky. Podľa investorov má ECB kapacitu zakročiť a zabrániť šíreniu krízy v eurozóne a mnohí očakávajú, že za určitých okolností môže prisľúbiť zvýšenie núdzového financovania pre grécke banky. No ECB má tiež právomoc ho znížiť.

Kurz eura dnes ráno klesol o 0,5 % na 1,1055 USD/EUR, ale spoločnej európskej mene sa podarilo zmazať časť strát a odraziť sa od dna, keďže v rannom obchodovaní v Ázii sa nakrátko prepadla až na úroveň 1,0967 USD/EUR.

Viac o téme: ReferendumGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu