Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Grécky krach pokračuje: Banky zostanú zatvorené do začiatku ďalšieho týždňa

Gréci si v panike vyberajú peniaze zo svojich účtov
Gréci si v panike vyberajú peniaze zo svojich účtov (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécke banky zostanú zatvorené do 13. júla a v platnosti ostane aj limit na výber z bankomatu vo výške 60 eur denne. Dnes to uviedlo grécke ministerstvo financií.

Vláda nariadila zatvorenie bánk 29. júna. Dôvodom bolo zlyhanie rokovaní Grécka s veriteľmi. Nariadenie vlády sa už raz predĺžilo a malo vypršať v stredu.

„Ide iba o dva dni a dúfame, že nedeľa bude novým dňom,“ povedala Louka Katseliová, šéfka gréckej bankovej asociácie v súvislosti so zatvorením bánk. Grécko v utorok získalo od veriteľov čas do konca týždňa, aby predložilo reformné návrhy. Grécko by mohlo získať pomoc, ktorú by mohli potvrdiť lídri krajín EÚ na summite v nedeľu v prípade, že budú s reformami spokojní.

Európska centrálna banka nechala objem núdzovej likvidity pre grécke banky bez zmeny

Európska centrálna banka (ECB) v stredu rozhodla, že ponechá limit na čerpanie núdzových úverových liniek (ELA) pre grécke banky nezmenený. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje blízke problematike. Zdroje taktiež uviedli, že objem núdzového financovania zostáva na úrovni približne 89 mld. eur.

Člen Rady guvernérov ECB Christian Noyer však v stredu vyhlásil, že bez vyhliadok na novú dohodu o pomoci Grécku bude ECB prinútená zastaviť gréckym bankám prísun núdzovej likvidity. Banka už podľa neho v snahe pomôcť Grécku urobila maximum a dostala sa na hranicu svojich vlastných pravidiel.

Viac o téme: Grécko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu