Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nesrovnal by chcel z Bratislavy urobiť modernú metropolu

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal (nezávislý) je pripravený spraviť z Bratislavy modernú európsku metropolu. Jeho hlavnými prioritami je vybudovať mestskú železnicu, ktorú nazýva Bratislavská S-bahn, vyčistiť ulice a stanoviť presné pravidlá pre developerov.

„Som presvedčený, že Bratislava môže mať rovnako fungujúcu dopravu ako Berlín, môže byť rovnako čistá ako Viedeň a môže mať rovnaké pravidlá pre developerov ako Helsinky,“ uviedol Nesrovnal pri predstavovaní svojho programu s názvom 111 krokov ako vrátiť Bratislavu Bratislavčanom.

Podľa Nesrovnala v Bratislave treba riešiť kolabujúcu dopravu. Riešenie vidí v návrate k projektu Filiálka, ktorý bol v minulosti pozastavený. K tomu je podľa neho potrebná aj spravodlivá parkovacia politika. Nutné je tiež vybudovať záchytné parkoviská na vstupoch do mesta, ktoré by sa napájali na systém mestskej železnice. Podporovať by chcel aj výstavbu parkovacích domov v spolupráci so súkromným sektorom. 

V prípade zvolenia by chcel urobiť poriadok aj vo výstavbe. Zaviesť podľa Nesrovnala treba princíp „mesto určuje pravidlá developerom, nie naopak“. Zastaviť chce zahusťovanie mesta tak, aby sa stavalo len na rozvojovom území. Zasadiť sa chce aj za lepšiu ochranu vinohradov. Nesrovnal navrhuje aj zefektívniť činnosť stavebných úradov tak, že zo súčasných 15 by ich ostalo iba päť.

V prípade zvolenia za primátora plánuje Nesrovnal, ktorý je v súčasnosti mestským poslancom, urobiť poriadok aj v hospodárení mesta. Sľubuje preveriť všetky platné zmluvy, a tie pre mesto nevýhodné chce upraviť alebo zrušiť. Vyhnúť sa chce aj politickým nomináciám do vedení mestských podnikov. Nových šéfov mestských organizácií by chcel nájsť vo výberových konaniach. 

Nesrovnal podobne ako iní kandidáti sľubuje čistejšie mesto, okrem toho sa chce zamerať aj na kvalitu života obyvateľov, na mladé rodiny či seniorov. Rozbehnúť výstavbu alebo postaviť by chcel v prípade pôsobenia vo vedení radnice aspoň 200 nájomných bytov pre sociálne bývanie. V každej mestskej časti chce nájsť pozemky pre škôlky a jasle i detské ihriská, parky a športoviská. Kľúčovou podmienkou života obyvateľov v hlavnom meste je podľa Nesrovnala aj životné prostredie a starostlivosť o zeleň. Sprísniť by chcel ochranu bratislavského lesoparku i Vydrice, jasne definované by mali byť v meste aj parky či plochy ako zeleň alebo miesta pre oddych a rekreáciu. Ďalej je za zníženie ročnej ťažby dreva v mestskom lesoparku na udržateľnú úroveň, vytvoriť by chcel aj také miesta, kde bude ťažba dreva, stavebná činnosť či poľovníctvo úplne zakázané. 

Podľa Nesrovnala Bratislava po 25 rokoch od nežnej revolúcie potrebuje novú krv. „Moji protikandidáti, odchádzajúca generácia politikov, páni Milanovia, boli celých týchto 25 rokov v politike. Vystriedali mnohé strany a funkcie. Mali dosť času a myslím si, že svoj politický odkaz zanechali,“ uviedol dnes Nesrovnal s tým, že Bratislava potrebuje manažéra s víziou, ktorý ju dokáže aj skutočne naplniť. Ako dodal, za posledné štyri roky ako poslanec mestského zastupiteľstva podal sám alebo so svojimi kolegami približne stovku návrhov na riešenie najpálčivejších problémov mesta.

„Poslanecký zbor však neriadi mesto, mesto riadi primátor. Chcem sa stať primátorom, pretože chcem posunúť mesto ďalej a tie veci, ktoré som navrhoval ako poslanec, chcem riešiť a vyriešiť ako primátor,“ dodal. Nesrovnal na dnešnej tlačovej konferencii opakovane prízvukoval, že je finančne nezávislý a svoju kampaň si platí z vlastných zdrojov. Zatiaľ na kampaň minul do 100-tisíc eur, celkové náklady sa však podľa samotného kandidáta môžu vyšplhať aj na 200-tisíc eur. Tvrdí tiež, že po skončení kampane bude všetko vedieť doložiť aj faktúrami, neváha vraj zverejniť aj svoje majetkové pomery. 

V novembrových voľbách sa o kreslo primátora Bratislavy okrem Nesrovnala uchádza aj súčasný primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), kandiduje aj herec a politik Milan Kňažko (nezávislý s podporou KDH). Ako nezávislí kandidáti sa o post primátora uchádzajú aj Miroslav Dragun, Peter Čiernik, Katarína Ullmanová či fotograf Andrej Palacko. O primátorskú stoličku sa v novembri uchádza aj Ivan Bielik (Ľudová strana Naše Slovensko), Gabriel Karacsóny (Priama Demokracia) a Tatiana Kratochvílová (Sieť, Sloboda a Solidarita, Most-Híd, SDKÚ-DS). Nových primátorov miest, starostov obcí a poslancov zastupiteľstiev si budeme voliť 15. novembra 2014. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu