Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Spoveď Američana, ktorý sa nakazil ebolou v Libérii: Život mi zachránil zázrak!

Napriek opatrnosti sa ebolou nakazil Zobraziť galériu (3)
Napriek opatrnosti sa ebolou nakazil (Zdroj: YouTube)

RHODE ISLAND - Keď Ashoka Mukpo (33) videl, že ho začali ošetrovať zdravotníci v ochranných oblekoch, pocítil veľký strach. Americký kameraman sa nakazil ebolou počas pobytu vo vírusom spustošenej Libérii. Podarilo sa mu však uniknúť smrti a po prepustení z nemocnice sa so svojou skúsenosťou podelil s médiami.

„Jediná vec, ktorú môžete vidieť, sú ich oči. A aj tie sú pokvapkané chlórom,“ povedal Američan vyliečený z eboly, ktorého hospitalizovali 6. októbra a prepustili v stredu 22. októbra 2014. „Až vtedy si uvedomíte, v akej zlej situácii sa nachádzate, keď musia vaši opatrovatelia prísť s takou vysokou ochranou,  opísal svoje bezprostredné pocity pre Associated Press.

Teplota mu neklesala pod 38,5 stupňov Celzia a pociťoval „čistý strach“. Vďaka svojej diagnóze, keď stál pred hrozbou vlastnej smrti, si uvedomil, v akej hrôze a izolácii sa nachádza mnoho Afričanov. Počas „vojny s vírusom“  cítil bolesti, mal horúčku a bolo preňho veľmi ťažké jesť a chodiť. Za týždeň stratil 6,8 kg.

Spoveď Američana, ktorý sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Ashoka Mukpo si nie je istý, kedy a ako sa vírusom nakazil, pretože bol počas svojho mesačného pobytu v Libérii pri nakrúcaní opatrný. Po stanovení krutej diagnózy ho letecky previezli do nemocnice v Nebraske, kde bol izolovaný v špeciálnej podtlakovej jednotke a dostával experimentálny liek proti ebole. Nemal inú možnosť, ako postaviť sa strachu.

„Nechcel som prepadnúť depresii a rozrušeniu, chcel som žiť,“ vysvetlil Ashoka Mukpo, ktorý boj so zákerným vírusom vyhral. Ukázalo sa, že kľúčovým bodom v jeho liečbe bolo prijatie krvnej transfúzie od doktora Kenta Brantlyho, ktorý sa z eboly takisto vyliečil. Hneď na ďalší deň bol pacientov zrak jasnejší, zmiernila sa bolesť hlavy, horúčka a svoje telo opäť dostával pod kontrolu.

„Dúfam, že ľudia v Amerike aj napriek strachu, ktorý z eboly majú, dokážu presmerovať svoju pozornosť na to, čo sa deje v západnej Afrike. Žijú tam dobrí ľudia, ktorí ochoreli. Aj títo ľudia si zaslúžia výhody, ktoré pre nich môžeme urobiť,“ vyzval Američan, ktorý sa druhýkrát narodil.

Spoveď Američana, ktorý sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu