Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za smrť chovateľov veveričiek sú zrejme zodpovední ich miláčikovia: Nosili v sebe vírus!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MAGDEBURG – Zrejme doteraz neznámy vírus bol príčinou úmrtia troch chovateľov veveričky premenlivej, ktorí zomreli na následky zápalu mozgových blán v rokoch 2011-2013. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

 K tomuto záveru dospeli špecialisti nemeckého Inštitútu Friedricha Loefflera, ktorí neznámy vírus objavili v organizme zvieraťa patriaceho jednému zo zosnulých, ako aj v mozgu chovateľa. Inštitút zatiaľ nemá informácie o tom, či išlo o ojedinelé prípady infekcie, ktorú mohol spôsobiť nový vírus prenášaný nakazenými zvieratami. Spôsob prenosu zatiaľ experti nepoznajú, za pravdepodobné považujú  uhryznutia alebo škrabnutia. Zatiaľ nie je známe ani to, či vírus prenášali naozaj veveričky, alebo došlo k infekcii prostredníctvom iných živočíšnych druhov.

Špecialisti podľa Stredonemeckého rozhlasu (MDR) odporúčajú vyhýbať sa priamemu kontaktu s veveričkami premenlivými (Sciurus variegatoides), ktoré žijú voľne v lesoch Strednej Ameriky a Mexika. Doteraz známe druhy podobných vírusov sú relatívne rozšírené v zvieracej ríši, napríklad v organizmoch mačiek, kôz a hlodavcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu