Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Napriek tlaku Bieleho domu umiestnia zdravotníkov kvôli ebole do karantény

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo (vľavo) a guvernér New Jersey Chris Christie na tlačovej konferencii.
Guvernér New Yorku Andrew Cuomo (vľavo) a guvernér New Jersey Chris Christie na tlačovej konferencii. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Guvernéri amerických štátov New York a New Jersey v nedeľu napriek tlaku Bieleho domu potvrdili plány na umiestnenie zdravotníkov vracajúcich sa z krajín postihnutých ebolou do karantény. Zdôraznili však, že v izolácii môžu ostať doma, informovala agentúra Reuters.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo sa o karanténe, vyhlásenej nad rámec federálnych opatrení, vyjadril v nedeľu zmierlivejšie po tom, ako Biely dom uviedol, že povinná izolácia môže byť prekážkou v boji proti ebole.

V reakcii na znepokojenie, že povinná karanténa odradí lekárov a zdravotné sestry od cestovania do západnej Afriky, Cuomo povedal, že New York bude robiť všetko na podporu tejto práce zdravotníkov, chce však tiež chrániť bezpečnosť verejnosti.

Guvernér dodal, že zdravotníci a cestujúci zo štátu New York, ktorí boli v kontakte s pacientmi s ebolou, môžu počas 21 dní karantény ostať vo svojich domovoch, kde ich budú dvakrát denne kontrolovať odborníci. Štát izolovaným v prípade potreby poskytne finančnú náhradu.

Biely dom podľa vládnych predstaviteľov vyjadril guvernérom New Yorku a New Jersey obavy, pokiaľ ide o nechcené dôsledky nariadení o karanténe. Zdôraznil tiež, že tieto opatrenia nevychádzajú z vedeckých poznatkov.

Guvernér New Jersey Chris Christie v nedeľu večer zopakoval, že na nariadeniach v jeho štáte sa nič nemení: obyvatelia New Jersey, ktorí boli v kontakte s pacientmi s ebolou, budú umiestnení do karantény doma a obyvateľov iných štátov prepravia domov, ak to bude možné, alebo dajú do karantény v New Jersey.

Domácu karanténu pre všetkých prichádzajúcich ľudí, u ktorých je vysoké riziko, že sa nakazili v Sierre Leone, Libérii alebo Guinei, vyhlásili tiež v štáte Illinois. Prvá zdravotníčka umiestnená do karantény na základe nových opatrení v New Jersey, zdravotná sestra Kaci Hickoxová z Texasu, napadne postup úradov na federálnom súde, oznámil v nedeľu jej právnik. Argumentuje tým, že ide o porušenie jej ústavných práv. Nemá totiž príznaky eboly a nemala pozitívne testy na nebezpečný vírus.

Hickoxová, ktorá sa vrátila zo Sierry Leone, už predtým verejne kritizovala niekoľkohodinové vypočúvanie na newarskom letisku a svoj prevoz do izolácie v nemocnici v New Jersey na 21 dní. Zdravotní odborníci poukazujú na to, že ebola sa šíri priamym kontaktom s telesnými tekutinami nakazenej osoby a neprenášajú ju ľudia, u ktorých sa nevyskytujú príznaky ochorenia, dodáva Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu