Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Austrália neudelí víza žiadateľom zo západoafrických krajín postihnutých ebolou

SYDNEY - Austrália dnes oznámila, že dočasne prestala spracovávať víza pre ľudí z krajín západnej Afriky postihnutých ebolou.

Nové pravidlá sa budú týkať Sierry Leone, Libérie a Guiney a sú zamerané na zabránenie rozšírenia vírusovej choroby do Austrálie. Austrálsky parlament o tom informoval minister pre prisťahovalectvo Scott Morrison.

"Medzi týmito opatreniami je dočasné pozastavenie nášho imigračného programu, vrátane humanitárneho programu, platného pre krajiny postihnuté ebolou. To znamená, že nespracovávame žiadnu žiadosť z týchto štátov," vysvetlil Morrison.

Zrušené budú aj prechodné víza už udelené ľuďom zo spomenutých troch krajín, ktorí ešte z Austrálie neodišli, dodal minister. Držitelia trvalých víz zo západnej Afriky budú musieť pred vstupom do Austrálie stráviť 21 dní v karanténe.

Ministrovo oznámenie prišlo v čase, keď 18-ročný mladík, ktorý nedávno pricestoval z Guiney, mal pozitívne výsledky testov na ebolu v nemocnici v Brisbane v austrálskom štáte Queensland. U tínedžera sa pred testovaním prejavovali príznaky vírusového ochorenia. Zdravotnícke úrady umiestnili mladíka a osem jeho príbuzných pri príchode do Austrálie do karantény.

Vláda v Canberre prisľúbila 18 miliónov austrálskych dolárov (16 miliónov USD) na boj proti ebole, ale ešte musí rozhodnúť o vyslaní zdravotníkov do západnej Afriky. Úrady na ochranu hraníc robia kontroly na ebolu už od augusta, dodala tlačová agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu