Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obama rokoval o ebole s Pan Ki-munom i francúzskym prezidentom

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v pondelok hovoril s generálnym tajomníkom Pan Ki-munom a vyjadril súhlas, že medzinárodné spoločenstvo by malo vystupňovať svoje úsilie "rozhodne čeliť kríze v súvislosti s ebolou". Podľa agentúry Reuters o tom informoval Biely dom.

Obama tiež telefonoval s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, s ktorým sa zhodol, že treba vyvinúť viac úsilia s cieľom vytvorenia liečebných zariadení v afrických krajinách zasiahnutých epidémiou smrtiaceho vírusu.

Prezident USA tiež pri separátnom stretnutí s predstaviteľmi svojej administratívy rokoval o "zjavnom porušení protokolu na kontrolu nákazlivých chorôb" v nemocnici v Dallase, kde sa ebolou nakazila zdravotníčka, ktorý sa staral o medzičasom zosnulého pacienta s týmto vírusom.           

"Prezident opätovne zdôraznil, že toto vyšetrovanie musí pokračovať tak rýchlo, ako to len bude možné, a že bolo vzaté ponaučenie vzhľadom na budúce plány pre nemocnice a zdravotníkov po celej krajine," uviedol Biely dom.

Americké federálne úrady v nedeľu potvrdili, že zdravotníčka, ktorá sa starala o pacienta s ebolou v texaskom Dallase, sa nakazila touto nebezpečnou chorobou. Nemenovaná zdravotníčka mala podľa úradov na sebe úplný ochranný odev, keď sa starala o Libérijčana Thomasa Erica Duncana, ktorý zomrel v stredu v dallaskej nemocnici.

Epidémia eboly spôsobila nedostatok potravín v zasiahnutých krajinách 

Až 40 percent fariem v oblastiach Sierry Leone, ktoré boli najhoršie zasiahnuté epidémiou vírusu ebola, je opustených, oznámil Kanayo Nwanze, šéf Medzinárodného fondu pre poľnohospodársky rozvoj (IFAD). Šéf tejto agentúry OSN na tlačovej konferencii v pondelok povedal, že v Senegale a ďalších krajinách západnej Afriky sa už objavil nedostatok potravín, pretože bol narušený regionálny obchod. Píše o tom agentúra AP.

Predbežné správy podľa Nwanzeho naznačujú, že "objem obchodu na týchto trhoch je polovičný" v porovnaní s rovnakým obdobím vlani. Nwanze dodal, že podľa jeho úradu je v rámci prevencie nedostatku potravín potrebné pomôcť poľnohospodárom v oblastiach nezasiahnutých smrtiacim vírusom, aby produkovali viac potravín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu