Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Džihádisti zničili kostol na Filipínach: VIDEO totálnej nenávisti, potupená socha Ježiša

V kostole zhodili kríž. Zobraziť galériu (4)
V kostole zhodili kríž. (Zdroj: liveleak)

MARAWI - Video, ktoré prvýkrát zverejnila spravodajská agentúra Islamského štátu Amaq, ukazuje militantov, ktorí poškodzujú svätostánok v meste Marawi na juhu Filipín. Zhodili kríž, sochy, roztrhali plagát pápeža Františka, zničili obrazy a nakoniec kostol podpálili. Islamisti, ktorí pred dvoma týždňami mesto na ostrove Mindanao obsadili, sa pripravili na dlhé obliehanie. V mešitách, podzemných tuneloch a pivniciach majú zásoby zbraní a jedla. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na armádne zdroje.

Britská polícia zverejnila mená dvoch z trojice útočníkov: FOTO vraha z Londýna!

Boje o Marawi sa rozhoreli pred dvoma týždňami po neúspešnom zásahu bezpečnostných zložiek na predpokladaný úkryt Isnilona Hapilona, ​​veliteľa teroristickej skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona, ​​ktorý je na zozname najhľadanejších teroristov amerického ministerstva zahraničia, je vypísaná odmena päť miliónov dolárov (cca 4,4 milóna eur).  Podľa prezidentovho hovorcu v bitke zomrelo 120 islamistov a 38 členov ozbrojených zložiek.

Džihádisti zničili kostol na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: liveleak)

Medzi niekoľkými stovkami ozbrojencov sú bojovníci z Indonézie, Malajzie, Indie, Saudskej Arábie, Čečenska a Maroka. Bitka o Marawi vzbudila obavy, že si títo krajne radikálni islamisti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát budujú na ostrove Mindanao základňu pre oblasť južných Filipín.

Džihádisti zničili kostol na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: liveleak)

Vyšší dôstojníci agentúre Reuters povedali, že je v meste stále uväznených 500 až 600 civilistov, a preto islamisti filipínskej armáde tak dlho vzdorujú. "Objavili sa komplikácie: nepriateľ využíva civilistov a sakrálne stavby, môže držať rukojemníkov... bitku komplikujú aj ďalšie faktory, ide predsa len o mestský terén," uviedol na tlačovej konferencii brigádny generál Restituto Padilla. Podľa neho protivník drží už menej ako desať percent mesta.

Džihádisti zničili kostol na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: liveleak)

Prezident v sobotu uviedol, že mesto bude oslobodené do troch dní, na čo sa vojaci na mieste pozerajú skepticky. Generálmajor Carlito Galvez uviedol, že vo vnútri mesta sa nachádza až 200 bojovníkov, ktorí sú na obliehanie pripravení. "Aj keby bojovali dva mesiace, nebudú hladovať," konštatoval na tlačovej konferencii. Povedal tiež, že islamisti pred obsadením mesta s 200-tisíc obyvateľmi umiestnili zásoby v mešitách a náboženských školách.

V juhofilipínskej provincii Mindanao žije silná moslimská menšina. Pôsobí tam okolo desiatky islamistických povstaleckých skupín ako Abu Sayyafa, Fronta islamského oslobodenia Morov (MILF) či militantné skupiny Maute.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu