Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Teroristický útok v Londýne: Totožnosť páchateľov je známa, polícia ju však tají

Ďalší teroristický útok si v Londýne vyžiadal 7 mŕtvych a 48 zranených.
Ďalší teroristický útok si v Londýne vyžiadal 7 mŕtvych a 48 zranených. (Zdroj: SITA/AP/Yui Mok)

LONDÝN - Britská polícia pozná totožnosť všetkých troch útočníkov, ktorí zabili v sobotu v centre Londýna sedem ľudí a ďalších 48 zranili. Informovala o tom dnes spravodajská stanica BBC s tým, že Metropolitná polícia (Scotland Yard) ich totožnosť zverejní, len čo to bude s ohľadom na vyšetrovanie možné.

Polícia podnikla dnes ráno razie na dvoch adresách vo východnom Londýne, vo štvrtiach Newham a Barking. Podľa vyhlásenia Scotland Yardu zadržali viacero osôb. Metropolitná polícia tiež uviedla, že policajti z protiteroristickej jednotky prehľadali dnes obe adresy nadránom okolo 3.15 h miestneho času (4.15 h SELČ).

"Bolo zadržaných viacero ľudí, v súčasnosti prebieha ich vypočúvanie," píše sa v správe, ktorú zverejnila agentúra DPA. BBC citovala vyhlásenia obyvateľov štvrtí, kde sa konali razie, dnes skoro ráno tam bolo podľa nich počuť hlasné rany a streľbu.

Úrady mali podľa BBC varovanie o radikalizácii jedného z útočníkov. V súvislosti s útokom zadržala polícia v nedeľu po razii jedného bytu v štvrti Barking spolu 12 ľudí, pričom 55-ročného muža prepustili bez vznesenia obvinení. Malo ísť o predpokladaný byt jedného z útočníkov.

K útoku sa priznal Daeš

Extrémistická organizácia Daeš prevzala zodpovednosť za útok v Londýne, pri ktorom trojica útočníkov zabila v sobotu večer sedem ľudí a ďalších 48 zranila. Informovala o tom v nedeľu televízia BBC. 

"Včerajší útok vykonala bezpečnostná jednotka bojovníkov Islamského štátu," uvádza sa vo vyhlásení propagandistickej agentúry Amák napojenej na Daeš, ktoré bolo zverejnené v nedeľu večer prostredníctvom aplikácie Telegram.

Daeš ešte v sobotu prostredníctvom Telegramu vyzval svojich stúpencov, aby počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov - ramadánu - podnikali útoky proti "križiakom", teda obyvateľom západných krajín. Ako útočný nástroj im odporučil použiť nákladné autá, nože a strelné zbrane.

Trojica útočníkov najskôr v sobotu večer vrazila dodávkov do chodcov na Londýnskom moste (London Bridge) a potom zaútočila nožmi na ľudí v neďalekej nákupnej zóne Borough Market. Polícia všetkých troch teroristov zastrelila; osem policajtov na nich vypálilo dovedna 50 výstrelov. Dvadsaťjeden zranených obetí je vo vážnom stave.

Po útoku je stále nezvestný Španiel 

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoido dnes oznámil, že po sobotňajšom brutálnom útoku v centre Londýna je stále nezvestný 39-ročný Španiel Ignacio Echeverria, ktorý sa postavil proti jednému z útočníkov.

Echeverriu, bankára pôsobiaceho v Londýne, videli naposledy v blízkom okolí nákupnej zóny Borough Market, kde sa teroristický útok odohral, uviedol minister. Príbuzní a priatelia tvrdia, že Echeverria sa postavil proti mužovi, ktorý práve bodal ženu.

Zoido v interview pre rozhlasovú stanicu Cadena Ser dnes požiadal príbuzných Španiela, aby zostali pokojní, pretože mnoho ľudí zranených pri sobotňajšom útoku v Londýne ešte len identifikujú. Španielske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu informovalo, že ďalší muž zo Španielska sa lieči v londýnskej nemocnici zo zranení, ktoré nie sú život ohrozujúce.

Medzi obeťami sú štyria Austrálčania 

Austrálsky premiér Malcolm Turnbull dnes uviedol, že obeťami sobotňajšieho útoku dodávkou a nožom na moste London Bridge a v neďalekej nákupnej zóne Borough Market sa stali štyria Austrálčania.

Premiér spresnil, že dvaja Austrálčania, ktorých útočníci pobodali na krku, sa zotavujú. Candice Hedgeová sa lieči v londýnskej nemocnici St. Thomas' Hospital a Andrewovi Morrisonovi zašili stehmi rany a už je na ceste domov do Austrálie.

Turnbull uviedol, že vláda "má veľké obavy" o ďalších dvoch Austrálčanov. Premiér neposkytol podrobnosti o ich situácii či okolnostiach. Politik novinárom povedal: "Sme v kontakte s ich rodinami". A doplnil, že austrálske úrady sa snažia potvrdiť stav oboch ľudí. Hedgeová pracovala ako čašníčka a dobodali ju, keď sa pokúšala ukryť pod stôl. Morrisona pobodali, keď vychádzal z baru, kde sledoval futbalový zápas Ligy majstrov.

Viac o téme: Teroristický útokLondýnDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu