Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodca džihádistov vyzýva svojich spojencov: Treba začať útočiť na Turecko!

Abu Bakr Baghdadí
Abu Bakr Baghdadí (Zdroj: SITA)

MÓSUL - Vodca džihádistickej organizácie Daeš abú Bakr Baghdádí vyzval v audionahrávke svojich stúpencov, aby útočili na Turecko, ktoré označil za "spojenca ateistov". Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Ide o Baghdádího prvé posolstvo od začiatku ofenzívy koaličných síl pri severoirackom meste Mósul, ktoré je od leta roku 2014 v rukách militantov z Daeš. 

Na pozície Daeš v Mósule a jeho okolí útočí od 17. októbra viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi. 

Abú Bakr Baghdádí, vlastným menom Ibráhím Awád Ibráhím al-Badrí, je na čele Daeš od júna 2014, keď sa tejto teroristickej organizácii začalo výrazne dariť dobýjať územia v Sýrii i Iraku a opevňovať sa na nich. 

Výzva pre islamistických obrancov, aby vytrvali

Vodca džihádistickej organizácie Daeš abú Bakr Baghdádí vyzval v najnovšej zvukovej nahrávke svojich stúpencov, aby vytrvali v bitke o mesto Mósul, ktoré bránia pred postupujúcou irackou armádou a jej spojencami.

Ako informovala americká organizácia SITE, ktorá na internete monitoruje aktivity džihádistických militantov, nahrávka prejavu pripisovaného Baghdádímu bola zverejnená v noci nadnes. Ide o vyše polhodinový prejav, uviedla agentúra AP. "Udržať si svoje pozície so cťou je tisíckrát lepšie, ako sa vzdať s hanbou," vyhlásil Baghdádí, o ktorého zlom zdravotnom stave i mieste pobytu sa objavilo v ostatnom čase mnoho špekulácií. "Spustošte ich územia! Ich krv nech tečie ako rieka!" apeloval. 

Autentickosť prejavu nebolo možné okamžite potvrdiť, ale odborníci na islamistické hnutia nepochybujú, že ide o Baghdádího. Ak sa ich predpoklad potvrdí, bude to prvý prejav tohto vodcu Daeš zverejnený od decembra 2015. Baghdádí vo svojom najnovšom posolstve nabáda svojich prívržencov, aby podnikali útoky aj v Saudskej Arábii a Turecku, ktoré má svoje jednotky dislokované na svojej základni neďaleko Mósulu a chce sa zapojiť do ofenzívy irackých vládnych síl. 

V súvislosti s vnútornou politikou v Iraku Baghdádí obvinil iracké - prevažne sunnitské - vedenie zo zrady, keď mu vraj ide o vyhnanie sunnitov z Iraku a ich nahradenie "najhoršími z ľudí", čím mal na mysli šiitov. Vyzval ďalej svojich mužov, aby reagovali na všetky útoky a útočili na "všetky ich médiá a ich sily a všetko, čo im patrí". 

Bitka o Mósul, ktorý Daeš ovládol v lete 2014, sa začala 17. októbra. Práve v tomto meste Baghdádí v júni vyhlásil svoj kalifát, do ktorého zahrnul územia dobyté Daeš v Iraku i susednej Sýrii. Daeš sa v oboch krajinách zmocnil približne tretiny územia. Po sérii úspešných bojových operácií však Daeš odvtedy o rozsiahlu časť územia kalifátu prišiel.

Viac o téme: TureckoAbú Bakr BaghdádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu