Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Aleppe zavládlo prímerie: Vládne zbrane si na desať hodín oddýchnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - V sýrskom meste Aleppo, ktoré obliehajú vládne sily podporované Ruskom, začalo dnes platiť 10-hodinové humanitárne prímerie. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Rusko sa rozhodlo vyhlásiť v severosýrskom Aleppe desaťhodinovú humanitárnu prestávku, a to dnes od 9.00 h do 19.00 h miestneho času. Podobná humanitárna prestávka v Aleppe platila aj 20.-22. októbra. Sýrske vládne sily a ruské jednotky vtedy vytvorili osem koridorov, ktorými bolo možné mesto opustiť. 

Šesť z nich bolo vyhradených pre civilistov a dva pre protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú východnú časť Aleppa. Tí však odmietli opustiť svoje pozície v meste a v odchode bránili aj civilistom, ktorým sa údajne vyhrážali smrťou, ak sa pokúsia o únik z blokády.  Podľa sýrskych opozičných zdrojov miestni obyvatelia kvôli obavám o vlastnú bezpečnosť odmietali použiť evakuačné koridory, nad ktorými mali dohľad Rusko a sýrsky režim, a požadovali únikové trasy pod dozorom OSN. 

Sýrske vládne jednotky obnovili útoky na Aleppo 23. októbra a v jeho južnej časti sa zmocnili viacerých strategicky dôležitých objektov a terénnych vyvýšenín. Podľa rôznych odhadov sa vo štvrtiach na východe Aleppa ešte stále nachádza asi 7000 protivládnych ozbrojencov, ktorí patria do rôznych povstaleckých zoskupení.

Viac o téme: RuskoSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu