Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Aleppe sa skončilo humanitárne prímerie: Hrozivé letáky, prestaňte sa brániť, alebo zomrite!

Aleppo
Aleppo (Zdroj: SITA)

ALEPPO - V severosýrskom meste Aleppo, ktoré obliehajú vládne sily podporované Ruskom, sa včera večer skončila platnosť 10-hodinového humanitárneho prímeria. Informovala o tom britská stanica BBC. Podľa aktivistov mesto nikto neopustil.

Rusko sa rozhodlo vyhlásiť na dnes v Aleppe desaťhodinovú humanitárnu prestávku, a to od 9.00 h do 19.00 h miestneho času. Prímerie Moskva označila za poslednú príležitosť pre povstalcov, aby opustili obliehané územia. Podľa odhadov OSN je vo východnej časti mesta, ktorá je zovretá blokádou sýrskej armády, uviaznutých asi 275.000 ľudí.

Východné Aleppo je v Sýrii poslednou veľkou oblasťou pod kontrolou povstalcov. BBC s odvolaním sa na analytikov píše, že pokiaľ by oblasť opustili, znamenalo by to veľké víťazstvo pre prezidenta Bašára Asada.

Vládne lietadlá v noci nadnes zhadzovali nad východnou časťou Aleppa letáky s výzvou, aby povstalci aj civilisti opustili mesto. Na letákoch adresovaných opozícii okrem iného stálo: "Prestaňte sa brániť, alebo zomrite". Jeden z letákov, ktorý aktivisti zverejnili na internete, obsahoval presné inštrukcie, ako a kadiaľ môžu obyvatelia odchádzať z mesta bezpečne, okrem iného s rukami nad hlavou.

Viac o téme: PrímerieSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu