Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koniec islamského teroru je blízko: VIDEO Na Daeš sa valia tisíce vojakov, civilisti v ohrození!

Boj o Mósul Zobraziť galériu (6)
Boj o Mósul (Zdroj: SITA/AP)

MÓSUL - Iracké vládne jednotky podporované Kurdmi aj zahraničnými spojencami dnes pokračujú v ofenzíve, ktorá má za cieľ dobyť Mosul ovládaný extrémistickým islamskou republikou (IS). Operácia, ktorej prípravy trvali niekoľko mesiacov, začala v pondelok a počíta sa s tým, že potrvá niekoľko týždňov. Panujú obavy o osud 1,5 milióna civilistov žijúcich v meste.

Iracké vládne sily a kurdské polovojenské oddiely dnes oznámili, že za prvých 24 hodín svojej spoločnej operácie zaznamenali postup v bitke o Mósul, ktorý je baštou džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku.V rukách útočiacich síl je momentálne 20 dedín ležiacich východne, južne a juhovýchode od Mósulu.

Sledovali sme ONLINE Útok na hlavné mesto Daeš začal: Bitka o Mosul, teroristi v pasci!

Kým iracká armáda útočí na mesto na južnom a juhovýchodnom fronte, kurdské oddiely vedú svoje operácie na východe, pričom sú však dislokované aj v oblasti ležiacej severne a severovýchodne od mesta, kde získali pod svoju kontrolu asi 80-kilometrový úsek cesty medzi Mósulom a Arbílom.  

Boj o Mósul
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pozrite si LIVE VIDEO z ofenzívy

Boj o Mósul
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kurdské vedenie dnes vo svojom vyhlásení informovalo, že lietadlá spojeneckej koalície podnikli na podporu jednotiek péšmarga nálety na 17 pozícií IS, a to v husto zamínovanej oblasti. Zničené boli aj najmenej štyri autá s nastraženými výbušninami.Vo vyhlásení irackých ani kurdských ozbrojených síl sa neuvádzajú počty prípadných obetí bojov o Mósul z radov ich vojakov alebo civilistov.

Boj o Mósul
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Agentúra AP dnes informovala, že kurdské jednotky po dobytí viacerých dedín ležiacich v oblasti Cházir východne od Mósulu zastavili svoj postup a "budú držať svoje pozície", zatiaľ čo iracká armáda pokračuje v ďalšej etape ofenzívy. AP vo svojej správe uviedla, že východne od Mósulu sa frontová línia nachádza asi 30 kilometrov od hraníc mesta.

Boj o Mósul
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Turecko oznámilo, že bojov sa zúčastnia aj tisíce Iračanov, ktorých vycvičili tureckí vojaci. Predpokladá sa, že postup budú spomaľovať početné nástrahy v podobe výbušnín. Islamisti sa tiež bránia nasadením samovražedných atentátnikov.

Džihádisti posielajú do boja samovražedných atentátnikov: 

OSN vopred upozornila, že v prvých dňoch bojov sa vydá z Mosulu možno až 200.000 utečencov.
Nad operáciou bdie medzinárodná koalícia pod vedením Spojených štátov, ktorá poskytuje irackým pozemným silám leteckú, logistickú a spravodajskú podporu. Významnú pomoc zaisťujú tiež vojenskí poradcovia a zvláštne jednotky niekoľkých západných štátov.

 

 

Viac o téme: TerorizmusOfenzívaDaešMósulISIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu