Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové zistenia o zadržanom Sýrčanovi: Na pár mesiacov opustil Nemecko, kvôli tomuto?!

Džábir Bakr
Džábir Bakr (Zdroj: Foto: Twitter)

BERLÍN - Sýrčan Džábir Bakr, zadržaný pre podozrenie z prípravy teroristického útoku zrejme na niektoré z letísk v Berlíne, opustil na jar na niekoľko mesiacov Nemecko a naspäť sa vrátil iba na sklonku augusta.

S odvolaním sa na zdroje z radov vyšetrovateľov o tom informovalo dnešné vydanie periodika Die Welt. Podľa rovnakého zdroja je v súčasnosti predmetom preverovania, či sa z Turecka, kde zrejme bol v spomínanom čase, nepremiestnil do Sýrie a neabsolvoval tam výcvik v niektorom z táborov Daeš. V hľadáčiku nemeckých bezpečnostných zložiek sa ocitol už krátko po návrate do Nemecka, v polovici septembra.

Sýrčan, ktorý uspel v Nemecku so žiadosťou o azyl, bol naposledy prihlásený v severosaskom Eilenburgu, odkiaľ sa však podľa informácií susedov odsťahoval už pred asi rokom. Po návrate z Turecka do Nemecka hľadal nový byt v Sasku, pričom žiadal o pomoc aj iných žiadateľov o azyl, ktorých dôveru si však nezískal. Údajne mal pri sebe podozrivo mnoho peňazí v americkej mene.

Politici strán únie CDU/CSU volajú v súvislosti s kauzou čoraz silnejšie po komplexnej lustrácii všetkých utečencov, aj tých, ktorí sú už na území Nemecka, a to za účasti spravodajských služieb. Politici z radov koaličnej SPD, ale aj opozičných Zelených a strany Ľavica varujú naopak pred paušálnym podozrievaním ľudí na úteku. Už teraz, ako upozorňujú, majú tajné služby v prípade podozrenia prístup k chúlostivým osobným údajom žiadateľov o azyl.

Nemecký Spolkový úrad pre migráciu a utečencov medzičasom v Norimbergu informoval, že na rozdiel od doterajšej praxe bude o každom odhalenom falošnom cestovnom pase žiadateľov o azyl informovať políciu, doteraz tieto informácie poskytoval iba príslušným krajinským migračným orgánom.

Viac o téme: NemeckoDaešDžábir Bakr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu