Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šokujúce zistenie: Samovražedný útok v Iraku zosnoval Belgičan v službách Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Belgická federálna prokuratúra potvrdila dnes totožnosť belgického občana, ktorý sa v službách Daeš zúčastnil tento mesiac samovražedného útoku v Iraku. Útok z utorka 9. augusta v meste Kajjára bol namierený proti vojakom irackej armády, uviedla tlačová agentúra Belga.

Samovražedný útočník podľa údajov prokuratúry pochádzal z belgického mesta Verviers. Ide o 26-ročného Lotfiho Aoumeura, ktorý v radoch Daešu používal bojové meno abú Anwar Baldžíkí. Podľa správy zverejnenej Daeš v arabčine sa v utorok tento týždeň štyrom džihádistom podarilo aktivovať pásy s výbušninami, ktoré mali na sebe, keď sa v Kajjáre, 50 kilometrov južne od Mósulu, zamiešali medzi irackých vojakov. Mósul je jednou z bášt tejto teroristickej organizácie. 

Aoumeur bol pre belgické bezpečnostné úrady "známe meno", lebo vo februári 2015 sa viackrát vyhrážal Belgicku i Francúzsku. Rovnako sa objavil vo videu, v ktorom sa Daeš prihlásil k zodpovednosti za teroristické útoky z 22. marca v Bruseli. Pre belgické úrady však ide už o 106. občana Belgicka, ktorý bol zabitý počas akcie v službách Daešu.

Viac o téme: Samovražedný útokBelgickoIrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu