Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Daeš je pomaly na kolenách: Vzdali sa väčšiny civilistov pri úteku z mesta Manbidž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: archív)

DAMASK - Bojovníci extrémistickej organizácie Daeš prepustili väčšinu z približne 2000 civilistov, ktorých uniesli pri úteku zo severosýrskeho mesta Manbidž a použili ich ako živé štíty. Tlačovú agentúru DPA o tom dnes informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Civilistov prepustili na území ovládanom Daeš pri Manbidži a neďaleko mesta Džarábulus na hranici s Tureckom, dodal riaditeľ monitorovacej organizácie SOHR Rámí Abdal Rahmán. Kurdmi vedené sily, ktoré v piatok úplne ovládli mesto Manbidž, oznámili, že posledné zvyšky džihádistov uniesli 2000 civilistov, keď unikali z Manbidžu smerom k Džarábulusu.

Demokratické sily Sýrie (SDF), Spojenými štátmi podporovaná aliancia kurdských, arabských a ďalších oddielov bojujúcich proti extrémistom na severe Sýrie, vyhlásili strategické mesto Manbidž za "oslobodené" od Daeš po bojovej operácii, ktorá trvala vyše dva mesiace. Pád Manbidžu, v blízkosti často priepustnej hranice s Tureckom, bude mať zrejme vážny dopad na schopnosť Daeš dovážať zásoby a bojovníkov do Rakky, faktického hlavného mesta Daeš v Sýrii, ako aj na zvyšné územia tejto teroristickej organizácie v Sýrii a Iraku.

Viac o téme: DaešManbidž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu