Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Daeš pokračuje v páchaní genocídy: OSN vyzýva k záchrane a k zabráneniu ďalšieho utrpenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ARBÍL - Komisia OSN vyšetrujúca prípady porušovania ľudských práv v Iraku dnes informovala, že džihádistická organizácia Daeš pokračuje v páchaní genocídy a ďalších zločinov na menšine jezídov v Iraku.

Komisia vo svojej správe, zverejnenej v deň druhého výročia začiatku útoku Daeš na jezídov v irackom pohorí Sindžár, nalieha na podniknutie krokov, ktoré by zabránili ďalším úmrtiam a utrpeniu. Vyzýva tiež sústrediť sa na "záchranu, ochranu a starostlivosť o komunitu jezídov"Agentúra AP citovala vyhlásenie Mirzu Danáího, zakladateľa nemecko-irackej organizácie Luftbrucke Irak, ktorý upozornil, že "naša (jezídska) komunita aj po dvoch rokoch stále trpí". "Mocnosťami v regióne sme prehliadaní a ignorovaní," vyhlásil.

Počas bleskovej ofenzívy v lete 2014 Daeš na severozápade Iraku zabil, zajal alebo zotročil tisíce miestnych jezídov. Ďalšie desaťtisíce sa uchýlili do autonómneho irackého Kurdistanu. Tieto útoky džihádistov urýchlili nasadenie amerického letectva voči Daeš v Iraku a viedli k zintenzívneniu ofenzívy proti Daeš v Iraku i Sýrii.

Iracká jezídska komunita je izolovanou náboženskou menšinou. Jej náboženstvo je zmesou islamu, kresťanstva a zoroastrizmu. V minulosti bola táto starobylá komunita opakovane terčom prenasledovania zo strany miestnych vlád, ale aj útokov dobyvateľských armád. Sunnitskí radikáli považujú jej členov za vyznávačov diabla.

Agentúra AP pripomenula, že americký prezident Barack Obama v marci formálne deklaroval, že Daeš sa dopustil genocídy na jezídoch, ako aj príslušníkoch ďalších náboženských menšín vrátane šiitov a kresťanov. Komisia OSN dnes uviedla, že Daeš naďalej zadržiava viac ako 3200 jezídskych žien a detí, ktorí sú "vystavení takmer nepredstaviteľnému násiliu", vrátane sexuálneho otroctva dievčat, kým jezídski chlapci sú nútení bojovať v radoch Daeš.

Viac o téme: GenocídaOSNDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu