Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úspešná spolupráca USA a kurdských protiteroristických jednotiek: Padol líder Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ARBÍL - Výsledkom spoločného zásahu špeciálnych síl USA a kurdských protiteroristických jednotiek južne od irackého mesta Mósul bolo dnes usmrtenie vysokopostaveného člena organizácie Daeš a dvoch spomedzi jeho pobočníkov. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie regionálnej bezpečnostnej rady v irackom Kurdistane.

Zverejnené vyhlásenie identifikuje lídra Daeš, usmrteného pri dnešnom zásahu pomocou vrtuľníka, ako Sulajmána abd Šabíba Džabúrího, známeho tiež pod menom abú Sajf, ktorý bol členom tzv. vojnovej rady tejto extrémistickej organizácie a niesol zodpovednosť za jej ofenzívy v meste Machmúr, ležiacom 80 kilometrov juhovýchodne od Mósulu.

Podľa Reuters išlo za posledné dni už o druhý takýto zásah medzinárodnej koalície proti Daeš v danej oblasti. Svedkovia a zdroje z kurdských bezpečnostných zložiek v nedeľu informovali, že vojaci tejto koalície na čele s USA pristáli s vrtuľníkom severne od Mósulu a zajali prinajmenšom jedného člena Daeš, ktorý sa viezol v nešpecifikovanom vozidle.

Rok 2016 by mal podľa irackého premiéra Hajdara Abádího priniesť "konečné víťazstvo" nad Daeš v Iraku. Druhé najväčšie mesto v krajine Mósul zostáva v rukách extrémistov, pričom operácia označovaná za prvú fázu jeho oslobodzovania uviazla začiatkom apríla na mŕtvom bode.

Viac o téme: DaešSulajmán abd Šabíb Džabúrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu