Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obama sebavedomo vyhlásil: Daeš nepredstavuje pre USA existenčnú hrozbu

Zobraziť galériu (2)

BUENOS AIRES - Teroristická skupina Daeš nepredstavuje pre USA existenčnú hrozbu, pričom je veľmi dôležité, aby sa spoločnosť nedala zastrašiť. Vyhlásil to dnes americký prezident Barack Obama, reagujúc na utorkové bombové útoky v belgickom Bruseli, ku ktorým sa prihlásil Daeš.

Obama ďalej uviedol, že podobné fundamentalistické zoskupenia nedokážu zničiť Ameriku a pozostávajú z vrahov, ktorí svojimi činmi znehodnocujú jedno z najväčších náboženstiev sveta. Hlavným cieľom Daeš je podľa neho rozosievať strach a rozvrátiť civilizovanú spoločnosť. Zároveň prisľúbil, že USA pôjdu po Daeš agresívnym spôsobom.

"Mám toho v programe veľa, ale mojou najvyššou prioritou je poraziť Daeš a vykoreniť túto barbarskú teroristickú zberbu, ktorá sužuje celý svet. Otázkou je, ako to vykonať inteligentne," uviedol Obama, ktorý požiadavku republikánov ohľadom takzvaného kobercového bombardovania Iraku a Sýrie označil za "neľudskú".

Šéf Bieleho domu tiež vylúčil, že USA pristúpia k monitorovaniu moslimských komunít v krajine. Narážal tak na výrok republikánskeho prezidentského kandidáta Teda Cruza, ktorý po bruselských udalostiach vyhlásil, že bezpečnostné úrady by mali "hliadkovať v moslimských štvrtiach, aby sa tým predišlo ich radikalizácii".

Obama sebavedomo vyhlásil: Daeš
Zobraziť galériu (2)

Americký prezident predmetné vyhlásenia učinil na spoločnej tlačovej konferencii s argentínskym prezidentom Mauriciom Macrim v Buenos Aires, píše agentúra AP. Obama pricestoval do Argentíny v noci nadnes po troch dňoch strávených na Kube. Išlo o prvú návštevu tejto krajiny úradujúcim prezidentom USA za uplynulých 90 rokov.

Viac o téme: Barack ObamaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu