Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Daeš stráca pôdu pod nohami: O takýto kus územia údajne prišiel za 14 mesiacov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Militanti Daeš stratili počas uplynulých 14 mesiacov 22 percent územia, ktoré mali pod kontrolou v Sýrii a Iraku. Vyplýva to z analýzy globálnej informačnej spoločnosti IHS Inc., informovala stanica BBC. IHS súčasne odhaduje, že Daeš prišiel o 40 percent svojich príjmov, ktoré mal najmä z ropy, keď stratil kontrolu nad väčšinou turecko-sýrskych hraníc.

Bezpečnostné zdroje povedali v relácii BBC Newsnight, že klesol aj tok britských džihádistov odchádzajúcich bojovať do Sýrie. 

Strata území v Sýrii a zabitie alebo zajatie niekoľkých čelných veliteľov Daeš v Sýrii v uplynulých mesiacoch oslabili podľa expertov ich posolstvo. 

Militanti stratili osem percent svojho územia, odkedy IHS naposledy pred necelými tromi mesiacmi analyzovala situáciu. 

Džihádisti v Sýrii naďalej získavajú posily z Británie, ale pomalšie. Podľa zdrojov, ktoré hovorili vo vysielaní BBC, sa k extrémistom v Sýrii pridalo vyše 800 ľudí z Británie. Prevažná väčšina bojuje v radoch Daeš. Takmer 100 z nich tam padlo a 350 sa vrátilo nazad do Británie. 

Strata území podľa všetkého obmedzuje aj financovanie Daeš. Columb Strack z IHS povedal, že strata hraničných priechodov zo severnej Sýrie do Turecka skomplikovala Islamskému štátu predaj ropy na čiernom trhu, uviedla BBC. 

Viac o téme: Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu