Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daeš stupňuje barbarstvo: Ukrutným spôsobom týra ženy, nástroj im vytrháva kusy mäsa z tela

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Teroristi z Daeš trestajú pomocou nástroja prezývaného Hryzač ženy, ktoré sa nedostatočne zahalili na verejnosti. Obyvateľkám Mosulu spôsobujú mučivú bolesť tým, že im vytrhávajú z tela kusy mäsa. Povinnou výbavou Iračaniek sú podľa teroristov voľné vrecovité nohavice, rukavice aj ponožky, z domu sa môžu vydať iba v sprievode mužského príbuzného. Situácia v meste sa zhoršuje, uvádza internetový portál britského denníka Independent.

Sexuálna otrokyňa unikla zo spárov Daeš: Spoveď o hrozných momentoch, keď vyvraždili jej rodinu

Fatima (22), ktorá nechcela prezradiť svoje celé meno, povedala, že konečne unikla z Mosulu po niekoľkých neúspešných pokusoch, pretože jej deti hladovali a Daeš sa stal násilníckejší a sadistickejší v porovnaní so situáciou pred rokom, a to najmä voči ženám. "Hryzač je pre nás nočnou morou. Moja sestra bola minulý mesiac takto kruto potrestaná, pretože si zabudla doma rukavice." hovorí Fatima, ktorá je už v bezpečí tábora pre vysídlené osoby na severovýchode Sýrie, v oblasti kontrolovanej Kurdmi. Jej sestra má stále na ruke viditeľné jazvy a modriny. Trest bol podľa nej horší ako pôrodné bolesti. Svedkovia nástroj opisujú ako pascu pre zvieratá, alebo kovové čeľuste so zubami, ktoré sa zatínajú do mäsa.

V meste je nedostatok takmer všetkého

Utiecť z Mosulu, v ktorom od júna 2014 vládne Daeš, je veľmi ťažké, ale aj tak ľudia podstupujú obrovské riziko a prekračujú sýrsku hranicu, aby sa dostali na územie dobyté kurdskými jednotkami. Zvýšený počet utečencov v posledných dvoch mesiacoch napovedá, že životné podmienky v meste sa prudko zhoršili a je vážny nedostatok takmer všetkého, či už to potravín, paliva, vody alebo elektriny. Daeš využíval násilie už od začiatku svojej vlády pred 20 mesiacmi, ale verejné popravy a bičovanie a stali v ostatnom čase oveľa bežnejšími. Obyvatelia hovoria, že saudskí a líbyjskí dobrovoľníci, ktorí sa pripojili k teroristom, ukladajú tresty aj za drobné porušenie predpisov nimi vyhláseného chalifátu. Je to vraj, ako keby si bojovníci kompenzovali svoje neúspechy vo vojne tým, že ukazujú, akú majú stále moc na populáciou pod ich kontrolou.

Daeš stupňuje barbarstvo: Ukrutným
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ibrahim, 26-ročný lekárnik, ktorý opustil Mosul 16. januára, povedal, že tam nie je skoro žiadne jedlo a iba obmedzený prístup k liekom. "Moja lekáreň zostala spolovice prázdna," povedal. Farmaceutické továrne v okolí Mosulu zastavili výrobu a to malé množstvo liekov je importované zo Sýrie. Obyčajné lieky proti bolesti, ako je Panadol, ktoré vlani stáli dolár za balenie, teraz stoja osem dolárov. Každý nedostatkový tovar je veľmi drahý. Chalifát je odrezaný od dodávok z Turecka a zvyšku Sýrie. Taktiež má k dispozícii menej financií, pretože letecké útoky mali vplyv na vývoz ropy a taktiež došlo k zníženiu jej ceny. "Utratil som takmer všetky svoje úspory. Minulý rok stačilo na uživenie rodiny 500 dolárov mesačne, teraz nestačí ani len tisíc, pretože ceny sú dvakrát a dokonca päťkrát vyššie, čo bývali," dodal Ibrahim.

Kilo ryže stojí desať dolárov, poľnohospodárstvo v úpadku

Fatima by bola vydržala zlé zaobchádzanie aj nedostatok potravín, ale keď jej 11-mesačné batoľa začalo hladovať, urobila razantné rozhodnutie. Detské mlieko sa nedalo zohnať už pol roka a ďalšie potraviny sú príliš drahé. Ryža stojí desať dolárov za kilo, ale to nie je všetko. Poľnohospodári opúšťajú svoje polia, pretože nemajú elektrinu na čerpanie vody, takže nemôžu zavlažovať úrodu. Ghanemovi (25) nezamestnanému inštalatérovi, ktorý je teraz v severovýchodnej Sýrii, sa zase nepáčilo, že Daeš strká nos do každodenného života ľudí svojimi svojvoľnými pokutami a trestami.

Daeš stupňuje barbarstvo: Ukrutným
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Chalifát je pod ťažkým útokom jeho početných. aj keď nejednotných nepriateľov, z ktorých najdôležitejší sú sýrska a iracká armáda, iracko-kurdská Pešmerga a kurdské milície (YPG). Tieto armády nie sú príliš veľké, ale ich palebná sila sa zväčšila vďaka ruským leteckým náletom a podpore, ktorú dostávajú z USA. To znemožňuje Daeš držať pevné pozície bez toho, aby utrpel vážne straty. V skupine sa objavujú dokonca známky rastúcej korupcie a dezorganizácie. Samotný fakt, že sa toľkým ľuďom podarilo uniknúť z Mosulu aj napriek prísnym opatreniam proti odchodu, ukazuje, že teroristi sú menej schopní presadzovať svoje pravidlá než predtým.

Neľudské VIDEO Daeš: Chlapec (†11) sa rozlúči s otcom a odpáli sa v aute plnom výbušnín!

Bývalý riaditeľ školy, ktorý nechcel prezradiť svoje meno, povedal: "Vyhrážajú sa, že nás zabijú, ak odídeme preč z Mosulu". Pašeráci si účtujú od 400 do 500 dolárov za tajnú prepravu jednej osoby do bezpečia. Darí sa im to aj vďaka spolupráci s bojovníkmi Daeš, ktorí sa za úplatok tvária, že nič nevidia. Stále však platí, že Daeš bol a zostáva paranoidnou organizáciou, ktorá všade vidí špiónov a zradcov. Dôvodom na podozrenie môže byť úplne čokoľvek.

Daeš stupňuje barbarstvo: Ukrutným
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Daeš stráca kontrolu, bojovníci však zostávajú lojálni

Obyvatelia Mosulu sa zhodujú, že počas prvého roka chalifátu vyvinul Daeš značné úsilie, aby zabezpečil lepšie verejné služby, ako počas irackej vlády, ale zdá sa, že od tohto pokusu už upustil. Pitnú vodu dostávajú ľudia iba raz za týždeň, potrubia sú pokazené a potrebujú opravu. Hlavný prívod elektriny takmer nefunguje a oni sa môžu spoliehať iba na generátory, či už to vlastné, alebo tie, ktorých majiteľmi sú obchodníci predávajúci elektrinu. Pre mnoho rodín to však môže predstavovať prílišnú finančnú záťaž a tak väčšina oblastí mesta zostáva potme a Mosul vyzerá po nociach ako mesto duchov. Svedkovia hovoria o tom, že ich život sa vrátil do doby kamennej, žiadne mobilné telefóny, televízory, ani autá.

Independent však pripomína, že utečenci sú zaujatí proti tým, ktorí ich donútili opustiť svoje domovy a utiecť. Hoci ich utrpenie je nepochybne pravda, nemôžu hovoriť za tých, ktorí zostali v krajine. Daeš má stále fanatických priaznivcov a nezaznamenal vo svojich radoch žiadny hromadný exodus dezertérov, aj keď ho bombardujú dve najväčšie vzdušné sily na svete. Svoje násilie iba ešte viac vystupňoval.

Daeš stupňuje barbarstvo: Ukrutným
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Islamský štátDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu