Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vrátil sa zo Sýrie s otrasným priznaním: Chceli od nás, aby sme šli domov a vraždili Nemcov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

BERLIN – To, čoho sa Európania najviac obávali, sa zrejme skutočne deje. Islamský extrémista, ktorý sa pred nemeckými médiami nazýva Harry S. (27), sa zo Sýrie vrátil s dôveryhodnou historkou o tom, ako sa ho snažili presvedčiť, aby spáchal teroristický čin priamo v Nemecku. Kompetentné osoby veria, že hovorí pravdu.

Sympatizantom teroristov z Daeš sa už dostalo tej cti, že ich pozývajú na verejné popravy aj jazdy smrti, ktoré tak radi natáčajú na videá a zdieľajú na sociálnych sieťach. Ide najmä o Rakúšanov a Nemcov, ktorí odišli do Sýrie v nádeji, že sa zapoja do boja za islamizáciu celého sveta. Aj Harry, pôvodom z Brém, odišiel s podobným úmyslom.

Harry sa pokazil vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro Der Spiegel)

„Videl som to všetko,“ povedal redaktorom nemeckého denníka Der Spiegel. Od návratu na nemecké územie je vo vyšetrovacej väzbe. Úspešne preukázal, že s radikálnymi islamistami Daeš strávil určitý čas, rozhodol sa spolupracovať a podať o tom rozsiahlu výpoveď. Bol už obvinený z členstva v teroristickej skupine, takže mu nič iné vlastne neostávalo.

Teroristický útok vo vlasti

Okrem toho, že do detailov opísal niekoľko masových vrážd civilistov a rezanie hláv zajatcov, ktorých sa stal svedkom, priznal aj omnoho znepokojivejšiu pravdu. Spolu s ďalšími Nemcami v tábore bol prizvaný na „poradu“, pri ktorej sa ich snažili presvedčiť, aby sa vrátil do vlasti a spáchal tam teroristický útok. „Nie som na to pripravený,“ odpovedal im.

Iní však pripravení byť môžu. Skoro každý Európan, ktorý do Sýrie prišiel, bol požiadaný o to isté. „Chcú spraviť niečo, čo sa udeje všade, v tom istom čase,“ povedal Harry. Prečo sa vlastne tento mladý muž rozhodol k tak radikálnemu kroku, akým je spolupráca s najhoršou teroristickou skupinou na svete? Jeho príbeh je podobný, ako mnohých prisťahovalcov.

Vrátil sa zo Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Syn rodičov z Ghany žije v obrovskom paneláku v okrajovej časti Brém. Otec ho opustil, keď vstupoval do puberty. Mal však šťastie, podarilo sa mi dostať sa na strednú školu, aj keď nižšej triedy a dokončiť ju. Jeho snom bolo vrátiť sa do vlasti rodičov a pracovať tam ako stavebný inžinier. Potom však vykradol s priateľmi supermarket a dostal 2 roky vo väzení.

Nesprávni priatelia

Práve tam sa stretol s tými nesprávnymi ľuďmi. Konvertoval na islam a začal o svete zmýšľať radikálnym smerom, aký si tak veľmi vážia teroristi z Daeš. Po prepustení začal navštevovať miestu mešitu. Onedlho spolu s ďalšími 16 dospelými a 11 deťmi odletel do Sýrie. Tam tohto veľkého chlapa s širokými plecami vycvičili, zbraň musel mať pri sebe aj v posteli.

Vrátil sa zo Sýrie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Keď videl, ako jeho priatelia, Nemci, umierajú v bojoch, rozhodol sa utiecť. „Našťastie sa mi podarilo dostať preč,“ povedal po návrate. Teraz je studnicou informácií pre úradníkov, viaceré osoby už na základe jeho výpovedí zadržali a vyšetrujú. Ani redaktorom denníka Der Spiegel nedovolili napísať všetko, niektoré detaily boli v záujme bezpečnosti zmenené.

Viac o téme: IslamistiNemeckoTeroristi Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu