Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pohroma žien unesených IS: Dievča (†20) upálili zaživa, odmietlo extrémny sexuálny akt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Podľa úradníčky, ktorá navštívila viacero utečeneckých táborov, sa Islamskému štátu podarilo inštitucionalizovať sexuálne násilie. Uprostred všetkých zverstiev, akými sú masakrovanie civilistov, stínanie rukojemníkov, drancovanie pamiatok, dokážu džíhadisti ešte stále šokovať systematickým násilím proti nespočetným zotročeným ženám a dievčatám. Svedectvá, ktoré si vypočula, hovoria o ohavných prípadoch znásilňovania a neľudskej krutosti.

Bazi (20) znásilňoval "biely" džihádista z IS: Svedectvo o Američanovi horšom ako zviera!

Zainab Banguraová, osobitná zástupkyňa OSN pre sexuálne násilie v čase konfliktov, nedávno vykonala prehliadku utečeneckých táborov vzniknutých v dôsledku vypätej situácie v Sýrii a Iraku, vo vojnou spustošených krajinách, kde Islamský štát ovláda časti územia. Počula veľa hororových príbehov obetí a ich rodín a opísala ich v rozhovore pre nezávislý regionálny spravodajský server Middle East Eye.

"Po tom, čo (Islamský štát) napadol dedinu, oddelil ženy od mužov a popravil chlapcov a mužov vo veku 14 a viac rokov, separoval ženy a matky, dievčatá vyzliekol donaha, testoval ich panenstvo a skúmal veľkosť ich pŕs a krásu. Najmladšie a tie, ktoré považoval za najkrajšie panny, ktoré mu vynesú najvyššie ceny, poslal do Rakky, pevnosti IS," uviedla Banguraová.

Jezídska rodina utiekla z Iraku do Grécka.
Zobraziť galériu (3)
Jezídska rodina utiekla z Iraku do Grécka.  (Zdroj: SITA/AP)

"Existuje hierarchia: šejkovia si vyberajú prví, potom emirovia a potom bojovníci. Často si berie každý tri alebo štyri dievčatá a drží ich u seba mesiac či tak, kým ho dievča neomrzí a nevráti ho späť na trh. Na aukciách s otrokmi sa kupujúci prudko zjednávajú a tlačia ceny nadol tým, že sa pohŕdavo vyjadrujú o dievčatách s plochou hruďou, alebo poukazujú na to, že sú neatraktívne," opisuje ďalej Banguraová.

"Počuli sme o jednom dievčati, ktoré bolo predané 22-krát, a druhé, ktoré uniklo, nám povedalo, že šejk, ktorý ho zajal, napísal svoje meno na zadnú stranu jeho ruky, aby ukázal, že je jeho "majetkom"," dodala zástupkyňa OSN.

IS núti ženy k potratom: Núr (22) prezradila, koľkokrát ju znásilnili, aby sa stala moslimkou

Odhady sa rôznia, ale predpokladá sa, že Islamský štát zotročil 3000 až 5000 žien. Mnohé z nich patria k menšine jezídov, ktorých extrémisti považujú za náboženských odpadlíkov uctievajúcich diabla.

"Dopúšťajú sa znásilnení, sexuálneho otroctva, nútenej prostitúcie a ďalších úkonov krajnej brutality. Počuli sme o prípade 20-ročného dievčaťa, ktoré bolo upálené zaživa, pretože sa odmietlo zúčastniť extrémneho sexuálneho aktu. Dozvedeli sme sa o mnohých ďalších sadistických sexuálnych činoch. Snažili sme sa pochopiť mentalitu ľudí, ktorí páchajú takéto zločiny," vysvetlila Banguraová.

Jezídi sa necítia v Iraku bezpečne, utekajú do Európy.
Zobraziť galériu (3)
Jezídi sa necítia v Iraku bezpečne, utekajú do Európy.  (Zdroj: SITA/AP)

Stovky jezídskych žien a dievčat uniklo únoscom, buď im utiekli, alebo ich vykúpili ich rodiny. Banguraová vyzvala k medzinárodnej pomoci pri zabezpečovaní riadnej lekárskej a "psychosociálnej" podpory týmto ženám, ktoré zažili hroznú traumu.

"Bolo to pre mňa bolestivé. Pracovala som v krajinách ako Bosna, Kongo, Južný Sudán, Somálsko a Stredoafrická republika. Nikdy som ale nevidela nič také. Nemôžem pochopiť takú neľudskosť. Bola som z toho chorá, nemohla som to pochopiť," dodala Bangurová.

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu