Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

IS núti ženy k potratom: Núr (22) prezradila, koľkokrát ju znásilnili, aby sa stala moslimkou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Členovia radikálnej organizácie Islamský štát (IS) zisťovali, či zajaté ženy irackej menšiny jezídov nie sú tehotné, a ak boli, prinútili ich k interrupcii. Podľa televíznej stanice CNN to tvrdia ženy, ktorým sa podarilo utiecť. Radikáli si podľa nich na to najali gynekológov.

Bojovníci IS žiadajú hlavu elitného vojaka, ktorý zastrelil Usámu bin Ládina: Popravte ho!

Islamský štát vlani uniesol na severe Iraku stovky mladých žien a dievčat z komunity jezídov. Dvadsaťjedenročná Busra CNN povedala, že bola svedkom prehliadok, pri ktorých sa zisťovalo, či ženy nie sú tehotné. Jedna jej priateľka po prerušení trojmesačného tehotenstva silne krvácala a nemohla chodiť ani hovoriť.

Niektorým jezídom sa podarilo zo zajatia utiecť a dostať sa do tábora v irackom Dohúku. Sú medzi nimi aj ženy, ktoré boli predané do otroctva, použité ako darček alebo vymenené za zbrane.

"Povedali nám 'zabudnite na svoju rodinu, na to, že ste jezídky, teraz ste moslimky. Oženíme sa s vami, každý bojovník si vezme jednu z vás'," povedala CNN Busra.

Šestnásťročná Muníra opísala, že bojovníci si dievčatá starostlivo vyberali a prezerali im brucho, zuby a prsia. Dvadsaťdvaročná Núr oznámila, že keď sa ženy bránili s niekým ísť, odviedli ich násilím.

"Vybral si ma jeden muž. Bol starý, škaredý a tučný a ja som dostala strach. Bolo tam niekoľko ďalších bojovníkov IS, poprosila som jedného z nich, aby si ma vzal a odviedol preč," povedala Núr. Po dvoch dňoch jej muž ukázal listinu, na ktorej stálo, že každá zajatkyňa sa stane moslimkou, pokiaľ ju znásilní desať členov IS. "Znásilnil ma a potom ma dal svojim priateľom. Posunulo si ma 11 ďalších," povedala Núr.

IS núti ženy k
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jezídi veria, že Zem stvoril Boh a potom ju odovzdal do starostlivosti anjelovi, ktorý má podobu páva. Islamský štát ich vieru považuje za modlenie sa k diablovi. Navyše tvrdí, že korán dovoľuje držať v zajatí nemoslimky a tiež ich znásilňovanie, čo znalci islamu popierajú.

"Mňa si bojovníci IS odovzdali medzi sebou dvakrát, druhýkrát som bola vymenená za iné dievča," povedala Muníra.

Busra sa pokúsila o samovraždu, aby unikla znásilneniu. Zjedla veľké množstvo liekov, ale previezli ju do nemocnice, kde sa prebudila. Po návrate znásilneniu neunikla.

O samovraždu sa vraj pokúsili aj mnohé ďalšie, ale členovia IS sa snažili ženy udržať za každú cenu pri živote. Busra vraj videla, ako skupina žien vypila jed na potkany, ale ľudia z IS ich previezli do nemocnice, kde im vypumpovali žalúdok. "Nenecháme vás zomrieť tak ľahko," povedali im vraj.

Všetky tri ženy, ktoré pod zmenenými menami vypovedali svoj príbeh CNN, vzala nadácie AMAR do Británie, aby tam pred deťmi hovorili o nebezpečenstve radikalizmu. Všetkým bol ponúknutý azyl na Západe, aby mohli začať nový život.

Viac o téme: InterrupciaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu