Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Proroctvo Islamského štátu sľubuje koniec sveta: Na tomto mieste dôjde k boju so Západom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Extrémistická skupina Islamský štát šíru myšlienku, že apokalypsa je blízko a že radikáli budú bojovať proti "neveriacim" zo Západu v sýrskom meste Dabiq, ktoré momentálne kontroluje IS. Posolstvo využíva na posilnenie svojich tvrdení, ale pohodlne ignoruje iné pasáže z Písma, ktoré by mohli spochybňovať legitímnosť celého samozvaného kalifátu, územia v Iraku a Sýrii, ktoré je zásadné pre islamské proroctvo o súdnom dni. Zmienil sa o tom Will McCants, riaditeľ projektu o amerických vzťahoch s islamským svetom, vo svojej novej knihe "ISIS apokalypsa".

Kruté svedectvo reportéra z centra Islamského štátu: Plánujú najväčšiu genocídu v histórii

"Existuje jedno proroctvo o Antikristovi, ktoré fanúšikovia Islamského štátu s nezáujmom obchádzajú, aj keď patrí do súboru proroctiev, ktoré uctievajú: Antikrist sa zjaví v prázdnom území medzi Sham (Sýriou) a Irakom," napísal McCants. Presne tam sa ale nachádza Islamský štát.

McCants vo svojej knihe vysvetľuje, že Ježiš a Antikrist majú v islamských proroctvách skutočne svoje miesto. Korán vykresľuje Ježiša ako božieho posla, a jeho následovníkov ako tých, ktorí sú "najláskavejší k tým, ktorí uverili".

Proroctvá, ktoré sa pripisujú Mohhamedovi, no Korán ich neuvádza, predpovedajú, že Ježiš sa vráti, aby po boku moslimov bojoval proti neveriacim. Príchod Ježiša je rovnako ako v Biblii predzvesťou súdneho dňa. "Povedie moslimov vo vojne proti židom, ktorí budú bojovať v mene Antikrista".

Proroctvo Islamského štátu sľubuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google maps)

Existujú aj iné islamské proroctvá, ktoré nezodpovedajú posolstvu IS. Extrémisti často opakujú proroctvá uvádzajúce, že do severnej Sýrie príde armáda "Ríma", aby bojovala proti islamským vojakom. "Rím" by sme mali na dnešné geografické usporiadanie interpretovať ako Tureckú republiku, tú istú republiku, ktorá pred 90 rokmi ukončila posledný kalifát, napísal začiatkom roka Graeme Wood pre spravotajský portál The Atlantic.

Ak by sme tu mali "Rím" vnímať ako Turecko alebo Západ, vôbec to nesedí na dnešnú dobu. Skutočnosť, že Koštantinopol, resp. Istanbul, (centrum Rímskej ríše od 4. stor. n.l.) dnes ovládajú tureckí moslimovia a spolupracujú s neveriackym Západom proti Islamskému štátu robí predpoveď o Dabiqu nevhodnou pre dnešné udalosti, napísal McCants.

"Pri apokalyptických predstavách samozrejme nepohodlné fakty málokedy bránia hrdému pochodu v ústrety koncu sveta," dodal.

Viac o téme: ProroctvoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu