Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Islamský štát je nárazníkom svetových veľmocí: Spolupráca je ilúzia, myslí si analytik

Obama s Putinom hrajú s odlišnými kartami
Obama s Putinom hrajú s odlišnými kartami (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/MOSKVA/WASHINGTON – Islamský štát predstavuje hrozbu pre celý svet a dotýka sa aj veľmocí, ktoré hýbu globálnou politikou. Hoci sa Putin s Obamom v auguste zhovárali o spolupráci v boji proti IS, podľa bezpečnostného analytika Iva Samsona k nej nikdy otvorene nedôjde.

„Pre USA znamená Islamský štát stratu strategickej výhody, ktorú Amerika získala po dobytí Iraku a dosadení proamerickej vlády. IS preto ohrozuje americkú snahu vytvoriť v centre Stredného východu stabilizačný prvok, ktorý by tento región udržiaval v kľude,“ myslí si Ivo Samson a dodáva, že Rusko je v inej pozícii. Na tzv. širšom Strednom východe Rusko ešte ako ZSSR už dlhodobejšie stratilo bývalé veľmocenské pozície - Egypt, Somálsko, Afganistan. Jediná sféra vplyvu, ktorá Rusku podľa Samsona ostala, je práve Sýria a proruskej politike je naklonený aj Irán.

Rusko chce ovládať zo zákulisia

Proti politike USA sú v regióne namierené všetky ozbrojené skupiny bojujúce na širšom Strednom východe a výnimku predstavujú len Kurdi. USA sa pokúšajú o tzv. kvadratúru kruhu. Pokúšajú sa zharmonizovať svoje hodnoty, teda demokraciu, so svojimi záujmami. Rusko si s demokraciou nijaké problémy nerobí, pretože má za to, že autoritatívne režimy je ľahšie ovládať v zahraničnej a bezpečnostnej politike,“ vysvetľuje Samson.

Hoci USA a Rusko avizovali spoluprácu v boji proti Islamskému štátu, podľa Samsona k nej nikdy nemusí dôjsť: Nepovažujem ju za reálnu a podľa mňa k nej nikdy otvorene nedôjde. Obe krajiny majú úplne odlišné priority v tejto oblasti. Američanom ide o udržanie si svojho vplyvu, Rusku o návrat k stratenému postaveniu.“

 

 

 

Viac o téme: PutinObamaISIslamský štátIvo Samson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu