Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V Libanone zadržali manželku a syna šéfa Islamského štátu

Abú Bakr al-Baghdádí
Abú Bakr al-Baghdádí (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Libanonskí vojaci zadržali jednu z manželiek a jedného zo synov abú Bakra Baghdádího, šéfa militantnej organizácie Islamský štát (IS), informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z prostredia libanonskej bezpečnosti.

Armáda sa dvojice zmocnila po tom, čo nedávno prekročila hranicu zo Sýrie, uviedli zdroje. Odmietli však uviesť meno a štátnu príslušnosť dotyčnej ženy. Podľa libanonského denníka as-Safír ju vojaci zadržali v koordinácii so "zahraničným spravodajským aparátom".

Denník napísal, že žena cestovala s falošným pasom a sprevádzal ju jeden z jej synov. Vyšetrovatelia ju vypočúvali na ústredí libanonského ministerstva obrany. Reuters poznamenal, že libanonské bezpečnostné zložky podnikajú na domácej pôde razie proti stúpencom Islamského štátu a tajné služby sú mimoriadne ostražité na hraničných priechodoch.

Bezpečnostné zložky zatkli v uplynulých mesiacoch množstvo militantov podozrivých z útokov s cieľom rozšíriť vplyv Islamského štátu v Libanone. Ten susedí so Sýriou, kde IS obsadil veľké územia - podobne ako v Iraku - a vyhlásil na nich svoj "kalifát".

Američanmi vedená vojenská aliancia sa snaží potlačiť úspechy IS v oboch krajinách. Šéf Bieleho domu Barack Obama sľúbil "degradovať a napokon zničiť" Baghdádího organizáciu, ktorá sa pokúša prebudovať Blízky východ podľa svojej radikálnej vízie islamu.     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu