Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Príbuzní obetí letu MH17 žiadajú mastné odškodné: Obrovskú sumu chcú priamo od Putina!

Vrak letu MH17
Vrak letu MH17 (Zdroj: SITA/AP, mh17.onderzoeksraad.nl/)

ŠTRASBURG - Austrálska právnická firma žiada na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v mene príbuzných obetí zostrelenia malajzijského lietadla nad Ukrajinou z roku 2014 odškodné od Ruska a ruského prezidenta Vladimira Putina. S odvolaním sa na austrálske médiá o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysian Airlines sa zrútilo 17. júla 2014 na území východnej Ukrajiny, ktoré ovládali proruskí povstalci. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube letu MH17, medzi obeťami bolo 28 Austrálčanov. 

Holandský bezpečnostný výbor vo svojej záverečnej správe koncom minulého roka uviedol, že lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zostrelila raketa zem-vzduch ruskej výroby. Výbor nemal právomoc vyjadrovať sa k otázke zodpovednosti za vystrelenie rakety. 

V čase tragédie sa na východe Ukrajiny odohrávali boje medzi Ruskom podporovanými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami. Mnohí západní experti a vlády pripísali vinu povstalcom, píše Reuters. 
Médiá austrálskej spoločnosti Fairfax dnes priniesli správu o tom, že právnická firma LHD Lawyers zo Sydney, zastupujúca ľudí z Austrálie, Nového Zélandu a Malajzie, menuje v podaní na ESĽP 33 najbližších príbuzných obetí. Žiadosť bola podľa správy podaná 9. mája, pričom ako odporcov menuje Ruskú federáciu a Putina a požaduje odškodné desať miliónov dolárov za pasažiera. 

Viac o téme: MH17
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu