Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hyenizmus voči obetiam zostreleného boeingu: Takto sa menili klamstvá ruskej propagandy v čase!

Trosky letu MH17. Zobraziť galériu (8)
Trosky letu MH17. (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

MOSKVA/BRATISLAVA - Napriek tomu, že holandskí experti podľa očakávania dospeli k záveru, že malajzijský boeing zostrelila vlani nad Donbasom raketa Buk ruskej výroby, Moskva sa s týmto výsledkom stále nevie stotožniť. Už od začiatku prezentovala, že za tragédiu je zodpovedný Kyjev, čo sa snažila potvrdiť aj rôznymi vymyslenými faktami. Naďalej však demonštruje svoju ochotu plne spolupracovať, hoci vetovala rezolúciu OSN o vytvorení medzinárodného tribunálu pre vyšetrovanie prípadu.

Ďalšia správa vyšetrovateľov zostreleného letu MH17: Niekto sa snažil zahladiť nepríjemné stopy

Lietadlo Boeing 777-200ER spoločnosti Malaysia Airlines, letiace na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, sa zrútilo 17. júla 2014 na východe Doneckej oblasti na Ukrajine. Zahynulo všetkých 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Na palube boli občania desiatich štátov, pričom väčšina boli Holanďania, preto sa Holandsko aj ujalo vyšetrovania prípadu.

Tragédia vyvolala medzi Kyjevom a Moskou spor o zodpovednosť, ktorý neukončila ani včera zverejnená správa o príčinách zostrelenia. Tím vyšetrovateľov podľa očakávania potvrdil, že lietadlo bolo zasiahnuté raketou zem-vzduch, konkrétne raketou Buk ruskej výroby. A tu hneď vyvstal prvý problém.

Hyenizmus voči obetiam zostreleného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Komu patrila smrtiaca raketa?

Smrteľná rana ruskej propagande: VIDEO Interaktívna mapa usvedčuje páchateľa zostreleného boeingu

Ako sa zdá podľa vyjadrení oboch strán, tak vlastne nikomu. Poradca ukrajinského prezidenta sa v júni vyjadril, že posledný Buk predali Gruzínsku ešte pred katastrofou. Rusi však tvrdia, že je to lož a Ukrajinci Buky aj naďalej vlastnia.

Ruská štátna spoločnosť na výrobu rakiet Almaz-Antej včera na tlačovej konferencii v Moskve informovala, že viedla vlastné vyšetrovanie kauzy. "Dnes môžeme jednoznačne vyhlásiť, že ak bol boeing zostrelený z raketového systému Buk, potom to bola raketa 9M38 (vypálená) zo strany obce Zaroščenske," uviedol generálny riaditeľ koncernu Jan Novikov.

Dodal, že tento typ rakety sa vyrábal za čias existencie ZSSR. S výrobou sa prestalo v roku 1986 a vo výzbroji ruských ozbrojených síl nie je. Množstvo fotografií agentúry Reuters však ukazuje, že ruská protivzdušná obrana má vo svojej výzbroji aj staršie rakety 9M38M1. Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že v ich krajine sa takéto rakety pre Buky nikdy nevyrábali.

Hyenizmus voči obetiam zostreleného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Sfalšované satelitné snímky

Ruské ministerstvo obrany takmer okamžite po tragédii zverejnilo satelitné snímky, ktoré mali dokázať, že na mieste nehody sa v tom čase nachádzali ukrajinské protivzdušné systémy. Expertíza tímu Bellingcat odhalila, že išlo o podvrh.

„Ruské ministerstvo obrany verejnosti 21. júla 2014 prezentovalo digitálne upravené a chybne datované satelitné snímky, aby dokázalo prítomnosť ukrajinských systémov BUK v odpaľovacej pozícii smerom k letu MH 17,“ píše sa v správe.

Závery ministerstva pritom prevzali aj ruské tlačové agentúry a následne tamojšie médiá. Detailnou analýzou fotografií z Google Earth sa však ukázalo, že tieto snímky boli upravené v programe Adobe Photoshop CS 5, aby lepšie zapadali do verzie Kremľa. Zo záberov spred tragédie boli odstránené raketomety BUK, ktoré následne pridali do záberov zo dňa pádu malajzijského lietadla.

Toto sú dôkazy o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Bellingcat)

Toto sú dôkazy o
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Bellingcat)

Za všetkým je vymyslený ukrajinský pilot

O svedectve muža-dezertéra z ukrajinskej armády, ktorý na detektore lži vierohodne prezentoval, že civilné malajzijské lietadlo zostrelil raketou pilot ukrajinského bojového stroja typu SU-25, informoval v decembri v Moskve predstaviteľ tamojšieho Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin.

Údajný svedok mal slúžiť v Dnepropetrovsku v onen kritický deň, spoločne s pilotom Vladislavom Vološinom, ktorého fotografiu zverejnil denník Komsomoľskaja pravda na titulnej strane s tým, že to bol práve on, kto spomínaný stroj zostrelil.

Kyjev možnú účasť svojich ozbrojených síl na zostrelení spomínaného stroja odmietol a obvinil opakovane z neho proruských separatistov. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) označila spomínaného svedka za "ruský podvrh".

Falošný dispečer Carlos, ktorý videl niečo podozrivé

Domnienky, že boeing zostrelila raketa z SU-25 sa vyskytovali hneď od začiatku a živiť ich mal španielsky dispečer menom Carlos, ktorý údajne spozoroval dve ukrajinské vojenské lietadlá pri boeingu len tri minúty pred tým, ako zmizol z radarov.

Tieto informácie zverejnila televízia Russia Today a neskôr musela priznať, že jej stopa bola falošná, ale podarilo sa jej vyvolať množstvo konšpiračných teórií, ktoré nezastavilo ani oficiálne oznámenie Ukrajiny, že taký dispečer na danej pozícii nikdy nepracoval.

Hyenizmus voči obetiam zostreleného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Vetovanie rezolúcie OSN a strach z pravdy

Vetovanie rezolúcie OSN o vytvorení medzinárodného tribunálu pre vyšetrovanie prípadu MH17 zo strany Ruska zdôvodnil Vitalij Čurkin, ruský vyslanec pri OSN, tým, že predmetná záležitosť nespadá pod mandát Bezpečnostnej rady OSN.

"Opakovane sme uviedli, že nepodporíme vznik tohto tribunálu, pretože na to nie je opodstatnenie," tvrdil Čurkin. Ruský prezident Vladimir Putin je podľa vlastných slov rovnako proti zmienenej iniciatíve OSN, keďže Moskva spochybňuje vyšetrovanie prípadu pod vedením holandských úradov, uvádzajú kremeľské zdroje. Bert Koenders, minister zahraničných vecí Holandska, ktoré pri tragédii prišlo o 196 občanov, uviedol, že je to "nepochopiteľné".

Rusko v reakcii na včerajšiu holandskú správu o príčinách katastrofy uviedlo, že "nie je dôvod tvrdiť, že lietadlo bolo zostrelené z územia ovládaného povstalcami". Podľa námestníka ruského ministra zahraničia Sergeja Rjabkova "ide o jasnú snahu robiť zaujaté závery a plniť politické zadanie".

Holandský premiér Mark Rutte vyzval Moskvu, aby plne spolupracovala pri policajnom vyšetrovaní ohľadom vinníka katastrofy. Hovorkyňa ruskej diplomacie označila túto výzvu za zvláštnu; Rusko podľa nej bolo vždy ochotné plne spolupracovať, avšak ruské výzvy, aby vyšetrovanie katastrofy bolo objektívne, všestranné a transparentné, boli ignorované.

Hyenizmus voči obetiam zostreleného
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

Hyenizmus voči obetiam zostreleného
Zobraziť galériu (8)

Viac o téme: Boeing 777MH17Buk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu