Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko: Vyšetrovanie zostrelenia MH17 by malo viesť medzinárodné spoločenstvo

Miesto nešťastia
Miesto nešťastia (Zdroj: SITA)

KUALA LUMPUR - Rusko dnes vyzvalo, aby vyšetrovanie zostrelenia letu MH17 spoločnosti Malaysian Airlines bolo vedené "medzinárodným spoločenstvom" a nie Ukrajinou. Povedala to ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobjevová.

"Situácia je pomerne unikátna, oblasť je vojnová zóna. Myslím si, že medzinárodné spoločenstvo by v tejto otázke mohlo byť flexibilné a mohlo konať prijateľne pre všetky strany," povedala Vorobjevová na tlačovej konferencii.

"Rusko od začiatku vyzýva na férové, dôkladné a úplne vyšetrenie vedené ICAO," dodala. ICAO je skratka pre Medzinárodnú organizáciu pre civilné letectvo. Patrí pod OSN, doplnila agentúra Reuters.

Let MH17 spoločnosti Malaysian Airlines bol minulý týždeň zostrelený nad východnou Ukrajinou. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Čierne skrinky, ktoré by mohli obsahovať informácie o páde lietadla odovzdali povstalci dnes ráno malajzijským úradom.

Povstalci odovzdajú záznamníky malajzijským vyšetrovateľom

Malajzijský premiér Najib Razak uviedol, že líder proruských separatistov súhlasil s odovzdaním oboch čiernych skriniek z letu MH17 malajzijským vyšetrovateľom, ktorí sú na Ukrajine. Podľa Razaka je súčasťou dohody aj umožnenie "bezpečného prístupu" nezávislým medzinárodným vyšetrovateľom na miesto havárie.

Separatisti by podľa týchto údajov mali letové záznamníky odovzdať malajzijským expertom v Donecku v pondelok o 21:00 SELČ. Dohodu sa podarilo v pondelok dosiahnuť s lídrom povstalcov Aleksandrom Borodajom.

Premiér tiež povedal, že obete nešťastia nachádzajúce sa momentálne v Toreze prevezie vlak do Charkova na Ukrajine, kde si ich prevezmú holandskí predstavitelia. Pozostatky následne letecky prepravia do Amsterdamu.

Rumunský prezident obviňuje Rusko z podielu na zostrelení lietadla

Rumunský prezident Traian Basescu v pondelok označil Rusko za "účastníka teroristického činu" v podobe štvrtkového zostrelenia lietadla Malaysia Airlines nad Ukrajinou. Proamerický líder pripisuje zodpovednosť za tragédiu "skupinám teroristov na Ukrajine a rovnakým dielom Rusku, ktoré poskytlo zbrane".

V súvislosti s udalosťou spred štyroch dní to bolo zatiaľ najostrejším vyjadrením zo strany rumunských predstaviteľov, ktorí po pričlenení ukrajinského Krymu k Rusku v máji požiadali o USA a NATO o zvýšenie vojenskej prítomnosti v regióne.

Basescu v pondelok skritizoval taktiež EÚ, keďže podľa neho nie je schopná prijať sankcie, ktoré by boli primerané "uvoľnenosti, s akou Rusko podporuje konflikt vytváraný teroristami na východe Ukrajiny". Rovnaký výraz pritom používa pre označenie ozbrojených separatistických povstalcov aj ukrajinská vláda.

Rumunský prezident vyzýva ostatných európskych lídrov, aby pred "ekonomickými záujmami" uprednostnili bezpečnosť občanov. "Stojíme teraz tvárou v tvár skutočnosti, pretože sme neodradili (ruského prezidenta Vladimira) Putina, pretože vo východnej Európe je konflikt podporovaný Ruskou federáciou vojenským vybavením, politicky a personálne, a tak vo štvrtok zahynulo 192 holandských občanov," povedal Basescu na tlačovom brífingu.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa vo štvrtok zrútil do poľa pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 cestujúcich a členov posádky vrátane 192 Holanďanov a jednej osoby s dvojakým holandsko-americkým občianstvom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu