Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Komunálne voľby už tento víkend: Plynie 48-hodinové volebné moratórium

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Kampaň pred sobotňajšími (15.11.) komunálnymi voľbami sa skončila, plynie 48-hodinové volebné moratórium. Propagačné aktivity v prospech aj neprospech kandidátov sú až do ukončenia hlasovania zakázané.

Volebné miestnosti sa otvoria v sobotu o 7.00 h, hlasovať sa bude môcť do 20.00 h. Potom sa začnú sčítavať hlasy. Priebežné neoficiálne výsledky volieb starostov a primátorov bude zverejňovať Štatistický úrad (ŠÚ) SR na dvoch webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk. Uverejňovať ich začne po 20. hodine, po zatvorení volebných miestností. Podľa ŠÚ SR patria komunálne voľby k najkomplikovanejším z pohľadu spracovania výsledkov.

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si bude voliť 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Vytvorených bude 5989 volebných okrskov. Na voľby budú dohliadať volebné komisie, najvyššie stojí Ústredná volebná komisia. Pre voličov bude zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami budú môcť volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28.000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256.000. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.

Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.

Predtým, než voliči odovzdajú hlas preferovaným kandidátom na poslancov, mali by si pozorne prečítať hlasovací lístok. Bude na ňom totiž uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžu vo svojom obvode voliť. V prípade starostu či primátora vyberajú len jedného kandidáta.

Občania hlasujú tak, že kandidátov krúžkujú. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu