Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Procházka odporúča Ficovi, aby sa uchádzal o post eurokomisára

Miroslav Beblavý, Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar
Miroslav Beblavý, Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezávislí poslanci Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka, Miroslav Beblavý a Andrej Hrnčiar, ktorí pripravujú vznik nového pravicového subjektu, dnes odporučili premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), aby sa uchádzal o post eurokomisára.

Vyhlásili to na dnešnej tlačovej besede, ktorá bola venovaná hodnoteniu prvých dvoch rokov vlády Roberta Fica.

"Môj osobný názor je, že by bolo najužitočnejšie, keby sa po eurovoľbách premiér stal eurokomisárom," vyhlásil Procházka, podľa ktorého Robertovi Ficovi už v domácej politike chýba "energia a skutočná ambícia túto krajinu ešte niekde posunúť".

Robert Fico to podľa neho dokázal okrem iného aj tým, že kandidoval na prezidenta a teda prejavil ochotu odísť z postu predsedu vlády. "Vládu dnes vedie človek, ktorého to už nebaví, ktorému sa už do toho nechce. A národu pred pol rokom oznámil, že to svoje ako premiér už splnil," vyhlásil Procházka.

Na druhej strane, v medzinárodnej politike si podľa Procházku premiér skutočne vybudoval silné pozície, o ktoré by sa ako člen Európskej komisie mohol oprieť. "Dlhé mesiace sa hrdil svojim postavením na medzinárodnej scéne a podľa nášho názoru sa tým do istej miery hrdil právom," vyhlásil Procházka.

Za jeden z mála pozitívnych výsledkov tejto vlády považuje Procházka fakt, že dokázala presadiť pre Slovensko možnosť predĺženia lehoty čerpania eurofondov o dva roky, čo je tiež dôsledok jej dobrej medzinárodnej pozície.

Na otázku, či má z prostredia Smeru-SD nejaké kuloárne informácie o tom, že by možnosť, ktorú navrhuje, bola reálna, Procházka odpovedal, že dianie v štruktúrach Smeru-SD nemá ako sledovať.

"Nie je naša úloha, aby sme to za neho riešili. Ale my sa na to, čo sa na Slovensku deje, nepozeráme krvavými očami, ale cez prizmu toho, čo by pre Slovensko bolo najužitočnejšie," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu