Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chce Fico po neúspešných prezidentských voľbách zamieriť do Bruselu?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič od Roberta Fica nikdy nepočul nejakú indíciu, že by mal záujem pracovať v Bruseli v Európskej komisii. Ako povedal v rozhovore, nominácia komisára záleží od rozhodnutia vlády SR.

„Vláda dostane niekedy v auguste, keď bude nominovaný nový predseda EK, žiadosť o nomináciu na komisára a rozhodne o nominácii, ktorá bude ponúknutá predsedovi EK. Väčšinou ide o dôvernú komunikáciu. Predseda Európskej komisie sa s kandidátom zoznámi, dohodne sa väčšinou s predsedom vlády, že je to v poriadku, že chce pracovať s týmto človekom na poste komisára a potom sa rozhoduje o portfóliách,“ povedal s tým, že špekuláciu o Ficovi ako eurokomisárovi zachytil len v médiách.

Šefčovič je v súčasnosti lídrom kandidátky Smeru-SD do májových eurovolieb. Ponuku na kandidatúru mu dal premiér Robert Fico. „Bolo to začiatkom tohto roku, keď sme diskutovali o obave, koľko ľudí príde voliť v eurovoľbách, pretože Slovensko malo neslávny rekord najnižšej volebnej účasti. Vtedy som prezentoval niektoré myšlienky, niektoré témy, ktoré by sa mohli v kampani zdôrazniť. Prišla aj otázka, že aj komisári by mali prejsť voľbami. Aj komisári by mali mať demokratickú legitimitu. Vtedy Fico povedal, že aj pre mňa by bolo lepšie, aby som prešiel cez voľby,“ uviedol Šefčovič s tým, že pôvodne s kandidatúrou nepočítal. Skôr naznačoval predsedovi komisie, že keď niektorí komisári pôjdu do volieb, je pripravený prevziať ich portfólio. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu