Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico: Nie je v záujme žiadneho štátu sankcionovať Rusko

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Lídri členských štátov Európskej únie sa na dvojdňovom summite v Bruseli dohodli, že na Rusko neuvalia žiadne ekonomické sankcie. Slovenský premiér Robert Fico po skončení rokovania konštatoval, že nie je v záujme žiadneho štátu, aby tento krok následne poškodil aj samotné ekonomiky EÚ.

"Akákoľvek odvaha ochrancov demokracie končí pri ekonomických záujmoch. Jednoducho vždy, keď príde na ekonomické záujmy každej krajiny, tak sa potláča do úzadia problém, ktorý sa týka ľudských práv a demokracie. Môžem potvrdiť, že sme neprijali žiadne ekonomické sankcie voči Ruskej federácii, pretože všetci vedia, čo by to znamenalo pre EÚ a nie je ani veľká vôľa na prijímanie sankcií," uviedol premiér.

Podľa neho aj pre Slovensko je totiž Rusko dôležitým obchodným partnerom. "Považujeme ruský trh za strategický, nevidíme dôvod, aby sa politické problémy riešili cez ekonomické sankcie, ktoré poškodia jednu aj druhú stranu," povedal Fico. Premiéri sa aj napriek tomu dohodli na vypracovaní dopadovej štúdie, ktorá má ukázať, aké vplyvy by mali ekonomické sankcie na členské štáty EÚ.

Ich lídri sú naďalej presvedčení, že na Ukrajine bolo zo strany Ruska porušené medzinárodné právo. Preto sa premiéri dohodli na rozšírení zoznamu mien ruských oligarchov, ktorým budú zablokované bankové kontá v zahraničí a ktorí budú mať zakázané cestovať do Únie. Celkovo sa táto sankcia bude týkať 33 osôb. Fico je však presvedčený, že to neovplyvní hospodársku spoluprácu EÚ s Ruskom. "Ja si nemyslím, že by politické gestá, ktoré sa robia, mali mať vplyv na hospodársku spoluprácu. My sme robili prvý zoznam firiem, ktoré majú aktivity vo vzťahu k Rusku a postupne analyzujeme, čo by sa stalo, keby došlo ku sankciám, keby sa povedalo, že úplne sa ide zastaviť obchod, prílev energií. Ale ja vylučujem takúto situáciu, predsa nie sme samovrahovia," povedal Fico.

Premiéri dnes taktiež podpísali politickú časť asociačnej dohody s Ukrajinou. "Začína sa diskutovať o jednotlivých prvkoch dohody o voľnom obchode, predovšetkým ide o uvoľnenie ciel, ale aj tu budeme veľmi pozorne sledovať klauzulu, ktorá hovorí, že ak by už išlo o poškodenie národných záujmov danej krajiny, musíme a máme právo takéto clá opätovne zaviesť," podotkol premiér s tým, že Slovensko bude najmä sledovať to, do akej miery výrobky, ktoré budú oslobodené od cla, ohrozujú alebo neohrozujú slovenský trh. "Akonáhle by sme videli, že to má mimoriadne negatívny vplyv na našu ekonomiku, tak určite použijeme klauzulu o možnosti vrátiť sa naspäť k clám," ubezpečil premiér.

Témou summitu boli aj obnoviteľné zdroje. V tejto oblasti nepadlo žiadne konkrétne rozhodnutie, lídri budú o tejto téme diskutovať aj v najbližších mesiacoch. "Pokiaľ ide o skleníkové plyny, Európska komisia navrhovala 40-percentnú redukciu. Tento cieľ je pre nás príliš vysoký a budeme určite presadzovať nižšie číslo," dodal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu