Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: EÚ nemôže za Ukrajinu platiť všetko, každá pomoc je limitovaná

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ukrajinskí predstavitelia začínajú nadobúdať dojem, že Európska únia za nich všetko zaplatí, to je však veľký omyl, vyhlásil premiér Robert Fico počas dnešnej hodnotiacej konferencie slovenskej zahraničnej politiky.

"Áno, my sme pripravení Ukrajine pomôcť. Ak sa ukáže, že Ukrajina životne potrebuje spätný, reverzný tok plynu, vláda SR prijme všetky potrebné opatrenia, aby sme Ukrajine pomohli. Ale každá pomoc má svoje hranice a je nejako ekonomicky limitovaná," uviedol Fico.

Predseda vlády si napríklad nevie predstaviť, ako by sa všetky členské štáty EÚ poskladali na dlh, ktorý má Ukrajinu voči ruskému Gazpromu. Rovnako je pre Fica nepredstaviteľné, aby EÚ riešila komplikovanú finančnú situáciu nášho východného suseda. "Každý si musí domácu úlohu splniť najskôr sám," dodal. Únia má podľa Fica navyše dosť vlastných starostí. Predseda vlády však považuje za správne, že EÚ sa snaží Ukrajinu pritiahnuť k sebe a tvrdí, že niečo robiť určite treba.

Už koncom apríla by mohla byť hotová dohoda o plynovode, ktorý umožní prepravu zemného plynu zo Slovensko na Ukrajinu. Minulý týždeň to uviedol európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger. Európska komisia (EK) tlačí na dohodu o dodávkach zemného plynu z Európy cez Slovensko v reverznom, teda spätnom toku zo západu na východ, s cieľom znížiť energetickú závislosť Kyjeva na Moskve. Výkonný orgán EÚ úsilie vystupňoval v reakcii na súčasnú krízu po ovládnutí ukrajinského regiónu Krym Ruskom.

Ruský plynárenský monopol Gazprom od 1. apríla prestane dodávať Ukrajine zemný plyn za zvýhodnenú cenu. Za nezaplatený plyn má Kyjev voči Gazpromu údajne dlh 1,5 mld. USD. V decembri Rusko súhlasilo so znížením ceny plynu pre Kyjev na 268,50 USD za tisíc kubických metrov, čiže zhruba o tretinu oproti cene na úrovni približne 400 USD za tisíc kubických metrov, ktorú Ukrajina platila od roku 2009. Dohoda umožňuje revíziu ceny každý kvartál. (1 EUR = 1,3913 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu