Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty (1. september 2022)

Ukrajinskí vojaci v Charkove. Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci v Charkove. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Ľudia by nemali očakávať, že Ukrajina dosiahne počas veľkej protiofenzívy na juhu rýchle víťazstvá nad ruskými jednotkami, pretože Kyjev nechce stratiť príliš veľa svojich vojakov. V stredu to podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 188

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 189 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Fyzická integrita Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny bola v dôsledku častého ostreľovania niekoľkokrát narušená. Vyhlásil to vo štvrtok šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi po tom, čo jeho tím elektráreň prvýkrát navštívil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

21:24 Ukrajinské jednotky odrážajú ruské útoky v 4 smeroch na Donbase. Konkrétne, ruské zálohy boli odrazené pri Slovjansku, Bakhmute, Avdiivke a Novopavlivke v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb.

20:55 Rusko nebude dodávať ropu krajinám, ktoré podporia zavedenie cenového stropu na ruskú ropu, uviedol podpredseda ruskej vlády Alexander Novak podľa denníka Kommersant. Obmedzenia, ktoré na júnovom summite skupiny veľkých ekonomík G7 navrhli Spojené štáty, majú v piatok podľa Bieleho domu posudzovať ministri financií a guvernéri centrálnych bánk skupiny veľkých rozvinutých krajín G7.

20:30 Spojené štáty nevydali víza ruskému ministrovi vnútra Vladimírovi Kolokolcevovi a jeho delegácii, oznámila dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na ruského zástupcu v Bezpečnostnej rade OSN. Minister a členovia jeho delegácie sa mali v OSN zúčastniť na vrcholnom stretnutí policajných náčelníkov, uviedol veľvyslanec Vasilij Nebenzja. Interfax v tejto súvislosti pripomenul ruské naliehanie, aby Američania vydali víza šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi na septembrové zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.

19:41 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck uviedol, že krajina by nemala počas tejto zimy počítať s plynom prichádzajúcim cez plynovod Nord Stream 1.

19:30 Na Ukrajine začala vznikať "protiruská enkláva", ktorá ohrozuje Rusko. Vyhlásil to vo štvrtok šéf Kremľa Vladimir Putin počas návštevy ruskej exklávy Kaliningrad. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. V rámci návštevy Kaliningradskej oblasti sa Putin pri príležitosti začiatku školského roka stretol so žiakmi jednej zo škôl a odpovedal na ich otázky. Tie sa týkali rôznych oblastí od objavovania vesmíru až po ruskú inváziu na Ukrajinu.

18:56 Ukrajina za august vyviezla štyri milióny ton poľnohospodárskych výrobkov, čo sú dve tretiny množstva, aké za rovnaké obdobie vyvážala pred začiatkom ruskej invázie. Cez odblokované čiernomorské prístavy do zahraničia zamierilo cez 1,5 milióna ton tovar, ako je obilie alebo slnečnicový olej. Informoval o tom námestník ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj.

18:26 Šéf Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vo štvrtok uviedol, že dozorná agentúra OSN "ostáva" po štvrtkovej návšteve v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Grossi vo štvrtok viedol tím inšpektorov, ktorý navštívil záporožskú elektráreň, ktorej ostreľovanie v posledných týždňoch vyvolalo obavy.

18:09 Niektorí členovia delegácie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odišli z ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, píšu agentúry Reuters a TASS. Podľa ruskej agentúry vozidlá zamierili smerom do priľahlého mesta Enerhodar a odišiel aj šéf MAAE Rafael Grossi. Ten zároveň oznámil, že jeho tím dnes vykonal počiatočné zhodnotenie situácie a oznámil, že zástupcovia MAAE v elektrárni zostanú, píše TASS. Podľa stanice BBC Grossi skôr uviedol, že misia zostane v elektrárni do 3. septembra.

17:08 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve vo vojne, informovala agentúra AP.

16:37 Rusko dnes začalo rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022 (Východ 2022), na ktorom sa zúčastňujú aj armády Číny a ďalších krajín. Agentúra AP napísala, že jeho cieľom je ukázať, že Moskva a Peking zosilňujú vojenskú spoluprácu v období silného napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi. Rusko chce tiež predviesť, že aj v čase invázie na Ukrajine má dostatočné kapacity pre rozsiahle manévre na Ďalekom východe av Japonskom mori.

15:45 Kremeľ obvinil vo štvrtok Európsku úniu (EÚ), že vytvára bariéry pre prevádzkovanie ruskej energetickej firmy Gazprom, keďže ruský export plynu klesá a kľúčový plynovod Nord Stream 1 je uzavretý z dôvodu údržby. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

15:15 Zníženie závislosti na ruských energetických surovinách by bolo dobrým výsledkom vojny na Ukrajine, vyhlásil dnes dosluhujúci britský premiér Boris Johnson. Západné štáty sa v súčasnej chvíli snažia obmedziť nákupy ruských energetických komodít a ďalších výrobkov.

14:38 Ruské sily uniesli v Chersonskej oblasti od 24. februára 309 ľudí. Podľa Jaroslava Januševiča 185 z nich stále zostáva v ruskom zajatí. Väčšina južnej Chersonskej oblasti bola okupovaná v prvých dňoch vojny.

13:58 Predseda Kongresu miestnych a regionálnych orgánov Rady Európy (RE) Leendert Verbeek vo štvrtok varoval pred fiktívnymi ruskými referendami na okupovaných ukrajinských územiach. Na pozadí množiacich sa náznakov možných "pseudoreferend" na ukrajinských územiach, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko, Verbeek vyzval ruské orgány, aby sa zdržali takýchto plánov.

13:36 Inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) dorazili vo štvrtok do Ruskom kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny.

13:31 Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie Európskej únie pozastaviť zjednodušený vízový režim pre ruských turistov. Tento krok označil za "absurdný" a zlú správu pre občanov Ruska. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Rusko skúma možnosti, ako odpovedať na tento krok EÚ, ktorý je ďalšou reakciou na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine. Ministri zahraničných vecí EÚ sa v stredu zhodli na pozastavení platnosti dohody s Ruskom, ktorá umožňuje jeho občanom získavať víza rýchlejšie a lacnejšie. Nedohodli sa však na úplnom zákaze vydávania víz pre Rusov, aký žiadajú viaceré členské štáty. 

13:20 Americká prezidentská administratíva obmedzila predaj mikročipov pre počítače do Ruska a Číny, píše New York Times Ide o produkty najväčších svetových spoločností Nvidia a AMD. Informáciu priniesla Nexta.

13:14 Fínsko od štvrtka znižuje počet udeľovaných víz pre ruských občanov na desatinu z bežného množstva. Rusi budú môcť požiadať o víza len raz týždenne a iba v štyroch ruských mestách ležiacich pri hraniciach s Fínskom: v Moskve, Petrohrade, Murmansku a Petrozavodsku. Ide o prejav solidarity s Ukrajinou, ktorú ruské sily napadli 24. februára a vojna tam trvá už vyše pol roka.

12:59 Dánsky minister zahraničných vecí pricestoval do Kyjeva.Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod 1. septembra oznámil, že pricestoval do Kyjeva, aby ukázal „neochvejnú podporu“ Dánska Ukrajine. Informoval o tom The Kyiv Independent.

11:16 Červený kríž žiadal vo štvrtok zastaviť všetky vojenské operácie v okolí Rusmi obsadenej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na južnej Ukrajine a upozornil, že dôsledky prípadného bojového útoku by mohli byť katastrofálne. Je najvyšší čas prestať sa zahrávať s ohňom a robiť radšej konkrétne kroky na ochranu tohto zariadenia i ďalších jemu podobných  pred akýmikoľvek vojenskými operáciami," povedal novinárom v Kyjeve generálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Robert Mardini. "Aj čo len najmenšia chyba by mohla spustiť vlnu takého pustošenia, ktoré budeme ľutovať ešte celé desaťročia," nechal sa počuť Mardini.

11:07 Rozviedka Spojeného kráľovstva: Ukrajina pokračuje v ofenzíve v južných oblastiach. Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva 1. septembra informovalo, že Ukrajina posilňuje svoju ofenzívu na juhu krajiny intenzívnymi diaľkovými útokmi na ruské pozície. Informoval o tom The Kyiv Independent.

10:18 V ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni museli z dôvodu ruského ostreľovania odstaviť jeden z dvoch aktuálne fungujúcich reaktorov. Vo štvrtok to oznámil prevádzkovateľ tejto elektrárne, spoločnosť Enerhoatom, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters. "V dôsledku ďalšieho smrteľného ostreľovania ruskými silami na mieste Záporožskej atómovej elektrárne bola aktivovaná núdzová ochrana a bol odstavený piaty prevádzkyschopný reaktor," napísal Enerhoatom na sociálnej platforme Telegram s tým, že sa rozbehli záložné generátory.      

10:14 Rusko obvinilo Ukrajinu, že vo štvrtok krátko pred príchodom tímu inšpektorov OSN rozmiestnila pri Rusmi obsadenej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) až do 60 sabotérov. Inšpekcia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), vedená jej šéfom Rafaelom Grossim, má doraziť do elektrárne už v priebehu štvrtka. "Okolo 06.00 h (05.00 h SELČ) sa skupina sabotérov z ukrajinskej armády počítajúca až do 60 osôb... vysadila... približne tri kilometre od záporožskej elektrárne," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ruské vojenské jednotky už podnikli kroky na zničenie tohto nepriateľa, a to aj s použitím letectva, dodalo vo vyhlásení ruské ministerstvo.

10:10 Talianske úrady zabavili 11 víl ruského miliardára Vjačeslava Kantora. V zozname boli aj tie, ktoré boli zakúpené od rodiny bývalého talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. Informáciu priniesla Nexta. 

9:56 Ruské sily ostreľujú vopred dohodnutú cestu MAAE k jadrovej elektrárni Záporoží. Guvernér Záporožskej oblasti Oleksandr Starukh informoval, že ruské sily ostreľujú vopred dohodnutú trasu misie MAAE zo Záporožia do ZNPP. Informoval o tom The Kyiv Independent.

9:02 Inšpekčný tím Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok prisľúbil, že bude pokračovať v plánoch navštíviť Ruskom obsadenú Záporožskú atómovú elektráreň (ZAES) na južnej Ukrajine aj navzdory rannému delostreleckému útoku na Enerhodar, mesto ležiace v tesnej blízkosti závodu. "Sme oboznámení s momentálnou situáciou. Je tam vojenská aktivita – aj toto ráno bola, pred niekoľkými minútami... ale my sa nezastavíme," povedal novinárom šéf MAAE Rafael Grossi, ktorý delegáciu inšpekcie OSN vedie. Jeho vyjadrenie sa vzťahovalo na tvrdenie Ukrajiny, ktorá vo štvrtok obvinila Rusko, že ťažkými zbraňami ostreľovalo Enerhodar, mesto pri elektrárni vzdialenej len asi dve hodiny jazdy autom od Záporožia.

8:15 Ukrajinskí predstavitelia obvinili vo štvrtok Rusko, že ostreľovalo mesto Enerhodar, ležiace v blízkosti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). Tento závod na výrobu a rozvod elektriny je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a v týchto dňoch k nemu smeruje inšpekcia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Už od úsvitu vojenské jednotky Moskvy "ostreľovali Enerhodar delostreleckými granátmi, pričom použili aj automatické zbrane a rakety", napísal na sociálnej sieti Telegram enerhodarský starosta Dmytro Orlov. Zároveň zverejnil aj fotografie z tohto Rusmi obsadeného územia – zničené budovy a dym krúžiaci nad nimi.

7:36 Ukrajinská vláda zdvojnásobí platby jednotlivcom, ktorí ubytujú vnútorne vysídlené osoby.Podpredsedníčka vlády Iryna Vereshchuk uviedla, že Ukrajinci, ktorí poskytujú ubytovanie vnútorne vysídleným ľuďom, budú od 1. októbra dostávať približne 25 dolárov na osobu a mesiac. Informoval o tom The Kyiv Independent.

6:50 Rusko od 24. februára poškodilo viac ako 200 náboženských budov. Ukrajinská štátna služba pre etnické záležitosti a slobodu svedomia 31. augusta informovala, že od začiatku rozsiahlej ruskej invázie bolo zničených alebo čiastočne poškodených 205 náboženských budov. Informoval o tom The Kyiv Independent.

6:00 Ruské sily zasiahli 3 komunity v Sumskej oblasti. Guvernér oblasti Sumy Dmytro Zhyvytskyi informoval, že Rusko ostreľovalo tri komunity. Neboli hlásené žiadne informácie o škodách na infraštruktúre alebo obetiach. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Rýchle úspechy nečakajkte

"Je to veľmi pomalý proces, pretože si ceníme ľudí, pretože potrebujeme, aby sa domov vrátilo čo najviac Ukrajincov," povedal Arestovyč. "Rýchly úspech nepríde... rýchly úspech vždy znamená veľa krvi," uviedol poradca v interview zverejnenom na YouTube.

V stredu predtým regionálny predstaviteľ povedal, že ukrajinské ozbrojené sily dosiahli "úspechy" v troch častiach Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Kyjev v pondelok 29. augusta oznámil, že začal dlhšie ohlasovanú protiofenzívu na juhu, ktorej cieľom je dobyť naspäť od Rusov toto ukrajinskú územie.
 

Nedostatok zbraní

Nezávislý ruský investigatívny portál The Insider napísal, že Rusko vyčerpá svoje zásoby riadených striel, delostreleckých nábojov a obrnených vozidiel do konca tohto roka, ak bude pokračovať takáto intenzita bojov. Správu prevzal v stredu web britskej stanice Sky News. Insider uviedol, že invázia Ruska na Ukrajine už viedla k "obrovským stratám" zbraní a vojenského vybavenia.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Russian Ministry of Defense/AP Photo)

Portál vysvetlil, že Rusko v dôsledku západných sankcií nie je schopné pokračovať v riadnej priemyselnej výrobe zbraní, ktorými by nahradilo rýchlo sa míňajúce zásoby. Hoci Sovietsky zväz (ZSSR) mal obrovské zásoby delostreleckej munície, väčšina z nej sa nemohla dlho skladovať.

Viac o téme: ZbraneOfenzívaNedostatokúspechyRuskoUkrajinaKonfliktVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu