Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Menšia závislosť od ruských energií by bola dobrým výsledkom vojny, tvrdí Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne. Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Boris Johnson opúšťa svoje sídlo na 10 Downing Street, aby sa zúčastnil na hodine otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu v Londýne. (Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Zníženie závislosti od dodávok ruských energií by bolo dobrým výsledkom vojny na Ukrajine, vyhlásil vo štvrtok dosluhujúci britský premiér Boris Johnson. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Johnson v príhovore, ktorý predniesol počas návštevy jadrovej elektrárne na východe Anglicka, uviedol, že z vojny na Ukrajine, ktorú inicioval ruský prezident Vladimir Putin, vzíde aj niečo dobré. "Myslím si, že z tejto katastrofy, z Putinovej vojny vzíde niečo dobré v tom, že Európa sa odstaví od ruského uhľovodíka," povedal Johnson.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
Britský premiér Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Tolga Akmen/Pool via AP)

"Nebudeme už viac vystavovaní a zraniteľní jeho (Putinovým) vydieraním. V našej krajine výrazne zrýchlime dlho odkladané reformy a kroky smerujúce k tomu, aby sme sa stali energeticky nezávislí, a to predovšetkým tak, že napravíme škody, ktoré sme napáchali na našom jadrovom priemysle," pokračoval Johnson. Po prednesení príhovoru sa novinári britského premiéra spýtali aj na riziko, ktoré v súčasnosti predstavuje situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhu Ukrajiny. Táto elektráreň, ktorú na začiatku invázie obsadili ruské vojská, sa totiž nachádza pri frontovej línii a jej priľahlá oblasť je často ostreľovaná.

Podľa Johnsona je záporožská elektráreň ukrajinská a mala by sa preto vrátiť pod kontrolu ukrajinskej strany. "Je jasné, čo je cieľom Rusov, o ktorom hovoria otvorene... Chcú elektráreň odpojiť od ukrajinskej siete a pripojiť ju na ruskú sieť," uviedol Johnson s tým, že takéto konanie so sebou prináša mnoho rizík. "V Záporoží nechceme podstupovať žiadne riziko," povedal Johnson.

Viac o téme: EnergieRuskoBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu