Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mimoriadna situácia na Ukrajine! Vojna je opäť tu: Žena išla po uhlie, zabil ju Grad

Dianie na Ukrajine Zobraziť galériu (9)
Dianie na Ukrajine (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napätie na východe Ukrajiny sa nebezpečne stupňuje. Posledné dni priniesli najväčší počet padlých za posledné mesiace. Čo je horšie, zomierajú aj civilisti. Proruskí separatisti vytiahli do bojov aj raketové systémy Grad, ktoré skrývajú v obytných zónach. Zahraničnopolitický analytik pre Topky hovorí, že ide o klasickú taktiku prikladania do ohňa. Kto ju využíva a o čo mu ide?

Na východe Ukrajiny, najmä okolo mesta Avdijivka v Doneckej oblasti, pokračovali aj včera ozbrojené strety. Vládna strana skoro popoludní oznámila dvoch ďalších mŕtvych a dvoch zranených vojakov, zatiaľ čo preruskí separatisti hlási neurčený počet civilných obetí paľby ukrajinských síl. Jednotlivé strany sa aj naďalej vzájomne obviňujú z útokov. Dokonca sa ozýva aj paľba z raketometov Grad, ktoré ovládajú zrejme proruskí separatisti podporovaní Ruskom.

Mimoriadna situácia na Ukrajine!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP)

Z Moskvy sa v tejto súvislosti ozývajú hlasy, že Porošenko by vraj rád zrušil mierové dohody z Minska a problém opäť riešil silou. Podľa niektorých týchto hlasov ukrajinský prezident tiež preveruje, aký postoj voči Ukrajine plánuje zaujať nový americký prezident Donald Trump.

Amatérske video zachytilo paľbu raketometov Grad v Donecku

Podľa informácií z pondelkového večera si tamojší boja vyžiadali za 48 hodín najmenej 11 mŕtvych. Agentúra Ukrinform napísala, že ukrajinská armáda má ďalšie tri obete vojakov a 20 zranených. Separatisti zase informovali o štyroch zabitých bojovníkoch.

Pohľad na východnú Ukrajinu (červená - proruské jednotky, modrá - ukrajinské jednotky)
Zobraziť galériu (9)
Pohľad na východnú Ukrajinu (červená - proruské jednotky, modrá - ukrajinské jednotky)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov, Inna Varenytsia)

Bez tepla, elektriny a vody

Rada Európy je znepokojená humanitárnou situáciou v Donbase, najmä však v meste Avdijivka, pri ktorom prebiehajú boje. Obyvatelia tohto mesta sa ocitli bez dodávok tepla, elektriny a vody. V oblasti je pritom 20-stupňový mráz. Úrady v Avdijivke vyhlásili výnimočný stav a pripravujú aj evakuáciu, ak sa nepodarí obnoviť dodávky.

Ukrajinci odvážajú raneného z bojov
Zobraziť galériu (9)
Ukrajinci odvážajú raneného z bojov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov, Inna Varenytsia)

Tento dom zničila raketa Grad

Reportér Christopher Miller, ktorý je na východe Ukrajiny, informuje, že raketa Grad zabila matku Katju 24-ročnej Nadi včera ráno počas cesty do obchodu. Podľa niektorých médií išla pre uhlie, aby mohla zakúriť.

Rakety dopadajú aj na detské ihrisko

Východoevropská agentura pro boj s ruskou propagandou zverejnila na Facebooku niekoľko fotiek z východnej Ukrajiny.

Taktika prikladania dreva do ohňa

"Nepredpokladám, že by sa tieto boje rozrástli do konfliktu veľkého rozmeru. Ide o klasickú taktiku prikladania dreva do ohňa, kedy sa to prezidentovi Putinovi hodí," zareagoval pre Topky riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku. Podľa analytika práve prebiehajú konzultácie medzinárodného spoločenstva o situácii na Ukrajine, vrátane diskusie s prezidentom Trumpom, preto prezident Vladimir Putin pritlačil.

Vojaci v Kyjeve nesú rakvy padlých z východe Ukrajiny na námestí
Zobraziť galériu (9)
Vojaci v Kyjeve nesú rakvy padlých z východe Ukrajiny na námestí  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov, Inna Varenytsia)

Práve Putin je podľa Naďa v tomto konflikte rozhodujúce postava. "Keď sa mu to bude hodiť, tak opätovne ukľudní situáciu. Dokazuje to okrem iného aj to, že bezpečnostná situácia v oblasti je mimoriadne zlá, nestabilná a najmä riadená zo zahraničia," myslí si zahraničnopolitický odborník.

Mimoriadna situácia na Ukrajine!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov, Inna Varenytsia)

Separatisti rozmiestňujú svoje raketové systémy Grad do obytných zón, čo následne ohrozuje civilistov. "Okrem toho separatisti umiestňujú svoje raketové systémy Grad do obytnej zóny Donecka a odtiaľ ostreľujú obec Avdijivka, čím vystavujú civilné obyvateľstvo Donecku veľkému riziku," tvrdí Naď.

Mimoriadna situácia na Ukrajine!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov, Inna Varenytsia)

Video zachytávajúce delostreleckú techniku ako sa prepravuje po ceste

Rusko a Ukrajina sa obviňujú, kto začal

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z eskalácie bojov, ktoré si v posledných dňoch vyžiadali najvyšší počet mŕtvych za viacero týždňov.

Továreň na spracovanie koksu v Avdijivke
Zobraziť galériu (9)
Továreň na spracovanie koksu v Avdijivke  (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Chuzavkov, Inna Varenytsia)

Ukrajinský vyslanec pri OSN Volodymyr Jelčenko po schôdzi BR OSN obvinil "Rusko a jeho prostredníkov" z páchania "vojnových zločinov". Jelčenko sa ešte predtým stretol aj s novou americkou vyslankyňou pri OSN Nikki Haleyovou, ktorá ho znovu ubezpečila o podpore USA pre ukrajinskú suverenitu a územnú celistvosť.

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaAvdijivka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu