Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Savčenková to nevidí úplne ružovo: Po stretnutí so separatistami verí už len na zázrak

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská poslankyňa Nadija Viktorivna Savčenková, ktorá si získala renomé národnej hrdinky kvôli svojmu väzneniu v Rusku, potvrdila, že sa stretla s rezervovanými vzťahy separatistami, ktorí ju svojho času zajali a vydali Rusom. V televízii však vyhlásila, že nenavštívila ani Doneck, ani Luhansk, ani iné "okupované územia", ale schôdzky sa odohrali v "pohraničí" a v "krajine nikoho". Skepticky tiež vyhlásila, že na rokovania je už neskoro a je potrebné sa zase chytať na vojnu.

Pod výrazom "okupované územia" myslia Ukrajinci ako Ruskom anektovaný Krym, tak aj časť východoukrajinského regiónu Donbas, ovládnutý proruskými separatistami. Kyjev obviňuje Rusko, že separatistov sponzoruje a riadi, a odmieta s "bábkami okupantov" konať.

Savčenkovú držala Moskva dva roky vo väzení kvôli údajnému podielu na smrti dvoch ruských novinárov, než ju vymenila za dvoch ruských vojakov zajatých na Ukrajine. Krátko po návrate do vlasti vyzvala k rokovaniam s vodcami separatistov.

"Tí ľudia (separatisti) sa skontaktovali so mnou ako prví. Sú to ľudia z okupovaných území, nie jeden človek, ale je ich veľa. Dokonca sú medzi nimi aj tí, ktorí ma svojho času držali v zajatí. Tí sa ozvali ako prví. Mali ešte číslo môjho telefónu z tej doby, keď ma s ním uniesli," povedala Savčenková televízii 112.

"Je mi veľmi ľúto, že na Ukrajine ma počúvajú akoby s oneskorením. Pred pol rokom som hovorila, že musíme začať s dialógom ... Na začatie dialógu je neskoro, ale ešte dúfam v poslednú šancu," vyhlásila Savčenková.

Savčenková bola dôstojníčkou ukrajinského letectva, než sa po vypuknutí bojov v Donbasu na jar 2014 prihlásila do dobrovoľníckej jednotky. Na fronte ju v lete 2014 zajali separatisti pod vedením Igora Plotnického, ktorý teraz stojí na čele nezohľadnili "ľudovej republiky" v Luhansku, a odovzdali ju Rusom. Jej výzvy na zmierenie a dialóg, ktoré nasledovali po prepustení z ruského väzenia, vyvolali u ukrajinských politikov rozhorčenie, niektorí ju označili za zradkyňu.

Viac o téme: SeparatistiRuskoUkrajinaNadija Viktorivna Savčenková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu