Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák rokoval s poprednými svetovými lídrami: Hovorilo sa aj o našom predsedníctve EÚ

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sa v piatok a cez víkend zúčastnil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Ide o najvýznamnejšie globálne fórum pre diskusie o bezpečnostnej politike a tento rok sa na ňom zúčastnili prezidenti, premiéri a ministri z približne 120 krajín. „Význam Mníchovskej konferencie je v tom, že sa tu schádzajú poprední svetoví politici, a to, čo tu odznie alebo sa dohodne ovplyvňuje svetové dianie,“ konštatoval Lajčák, ktorý sa na konferencii zúčastnil po šiestykrát ako pozvaný hosť. V Mníchove Lajčák diskutoval so svojimi partnermi či hlavami vlád a štátov o podpore krajinám západného Balkánu, predsedníctve Slovenska v Rade EÚ, ale aj o projekte Nord Stream 2.

„Mníchovská konferencia je akási kuchyňa svetovej politiky, kde sa pripravujú nové prístupy za účasti všetkých rozhodujúcich aktérov,“ povedal šéf slovenskej diplomacie s tým, že okrem panelových diskusií sa v Mníchove uskutočňujú aj desiatky bilaterálnych rokovaní. 

Na tomto ročníku dominovala témy Sýrie, boja proti terorizmu a fanatikom z Dáišu - tzv. Islamského štátu, ako aj vzťahy s Ruskom. „Z vystúpení, najmä predstaviteľov Ruska a USA, bolo cítiť pokračujúce rozdielne vnímanie svetových problémov a toho, do akej miery sú podľa nich ich krajiny súčasťou problémov alebo ich riešení,“ zhodnotil Lajčák hlavnú sobotňajšiu diskusiu, v ktorej vystúpili ruský premiér Dimitrij Medvedev, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho americký rezortný kolega John Kerry. 

„Za dôležité pre Slovensko považujem to, že zaznela aj téma sporného projektu Nord Stream 2, voči ktorému aktívne vystupujeme. Poľský prezident Andrzej Duda i ukrajinský prezident Petro Porošenko pred medzinárodným publikom tento projekt otvorene kritizovali a označili ho za jednoznačne politický a škodlivý,“ zdôraznil Lajčák, ktorý počas pobytu v Mníchove popri účasti na hlavných diskusiách absolvoval aj desiatku dvojstranných stretnutí. 

So zahranično-politickým poradcom nemeckej kancelárky Christophom Heusgenom diskutoval Lajčák o aktuálnych európskych otázkach, ktorými sa bude zaoberať aj slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie, ako je napríklad migračná kríza či zotrvanie Británie v Únii. S prezidentom Macedónska Gjorge Ivanovom hovoril o migračnej kríze a o možnostiach európskej pomoci tejto krajine, ktorá znáša značnú záťaž spôsobenú migračným tokom po tzv. balkánskej trase. S premiérom Čiernej Hory Milom Djukanovičom sa venoval prístupovému procesu tejto kandidátskej krajiny do EÚ v kontexte blížiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, keďže rozširovanie bude jednou z jeho priorít. Po prvýkrát rokoval s novým gruzínskym ministrom zahraničných vecí Michailom Džanelidzem. Pripomenul mu podporu Slovenska pre úsilie gruzínskej vlády pri napĺňaní jej európskych ambícií a tiež pre vízovú liberalizáciu s Európskou úniou. Partnera zároveň povzbudil, aby krajina pokračovala v rozbehnutom reformnom procese a tesnej spolupráci s EÚ i NATO. 

Spoločne s podpredsedom Európskej komisie pre energetiku Marošom Šefčovičom sa minister Lajčák zúčastnil aj na podujatí venovanom energetickej budúcnosti a nezávislosti EÚ, kde tiež rezonovala téma projektu Nord Stream 2, ako aj stav procesu budovania Európskej energetickej únie.

Viac o téme: Miroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu