Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kyjev aj separatisti odmietajú správu Amnesty International o mučení zajatcov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

KYJEV – Obe strany konfliktu na východe Ukrajiny dnes odmietli tvrdenia ľudskoprávnej organizácie Amnesty International, podľa ktorej vládna armáda aj proruskí separatisti takmer denne páchajú vojnové zločiny vrátane mučenia a hromadného zabíjania vojnových zajatcov.

Organizácia sa v najnovšej správe odvoláva na výpovede bývalých zajatcov z oboch strán, ktorí hovorili o krutom bití, kopaní, bodaní či mučení elektrickými šokmi. AI podľa agentúry AP vypočula 17 ľudí, ktorých zadržiavali separatisti, a ďalších 16, ktorí boli v rukách vládnych síl. Vyzvala inštitúcie OSN a expertov, aby navštívili väzenské zariadenia vládnych síl aj separatistov.

V reakcii na tieto tvrdenia ukrajinská tajná služba SBU dnes v Kyjeve uviedla, že je otvorená dialógu s medzinárodnými ľudskoprávnymi organizáciami vrátane zástupcov AI. SBU deklarovala, že nezadržiava žiadnych zajatcov, len "osoby, ktoré sú podozrivé z ohrozovania bezpečnosti štátu, snahy o zmenu moci alebo jej uzurpovania si násilím, osoby podozrivé z teroristickej činnosti a zo spáchania ďalších trestných činov". Vo vyšetrovacej väzbe sú na základe rozhodnutia súdu SBU.

SBU zdôraznila, že rešpektuje práva zadržaných a umožňuje, aby ich navštívili zástupcovia medzinárodných organizácií či advokáti. SBU súčasne vyjadrila ochotu, že spolu s ukrajinskou vojenskou prokuratúrou prešetria všetky prípady, ktoré AI spomína vo svojej správe.

Hovorca proruských separatistov z Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin odmietol zistenia AI. "Sústavne prichádzajú s takýmito obvineniami, ale nikdy nie sú schopní predložiť nijaký dôkazy," vyhlásil.

AI však uvádza, že pri svojich tvrdeniach vychádzala aj z lekárskych potvrdení a správ, fotografií zranení či röntgenových snímok zlomených končatín. Ako uviedla agentúra AP, ukrajinská SBU bola tento týždeň terčom kritiky za to, že zverejnila zábery na dvoch ruských občanov zajatých na východe Ukrajiny, ktorí podľa Kyjeva ako príslušníci rozviedky bojovali na strane proruských separatistov. Zábery boli nasnímané v nemocnici, kde oboch Rusov hospitalizovali so zraneniami. Počas rozhovorov s novinármi bolo zjavné, že Rusi majú bolesti.

Kyjev aj separatisti odmietajú
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu