Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi údajne Američanom pohrozili vojnou: Putin mal po anexii Krymu pripravené jadrové zbrane!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko vraj minulý mesiac pohrozilo Západu vojenskou konfrontáciou, a to aj jadrovou, ak by sa mu pokúsilo odobrať anektovaný Krym, vyzbrojiť Ukrajinu alebo posilniť sily Severoatlantickej aliancie v Pobaltí. Tvrdí to aspoň britský denník The Times. Hovorca Kremľa ale vzápätí všetko poprel.

Ruské vyhrážky podľa zdrojov denníka zazneli v polovici marca v nemeckom Torgau, kde sa tajne stretli bývalí vysoko postavení náčelníci ruských a amerických spravodajských služieb; The Times sa vraj dostali k americkým poznámkam zo schôdzky. Ruskú delegáciu pred schôdzkou s Američanmi údajne inštruoval priamo šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a ruskí generáli sa vraj vyjadrovali so súhlasom prezidenta Vladimira Putina, a tak by sa tieto nezastrené hrozby mali brať vážne. A tiež sa vraj dá čakať, že Rusi urobia kroky k destabilizácii Pobaltia, pričom ruský podiel vraj bude ťažšie vysledovať, ako v prípade Ukrajiny.

"Je to klasický príklad pokračujúcej hystérie a démonizovania našej krajiny. Sami vyhrocujú situáciu a potom sa sami boja toho, čo napísali," vyhlásil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.
O tom, že Kremeľ kvôli Kryme zvažoval aj použitie jadrových zbraní, sa špekulovalo už minulý mesiac, po premietnutí ruského filmu oslavujúceho Putinovu úlohu pri pripojení polostrova k Rusku.

Ruský prezident v televíznom dokumente povedal, že po anexii bol pripravený uviesť do pohotovosti ruské jadrové prostriedky. Podľa neho nebolo hneď jasné, ako na ruský čin zareaguje Západ. "Preto som hneď v prvej etape bol nútený príslušným spôsobom zorientovať naše ozbrojené sily. Nielen zorientovať, ale dať aj priame rozkazy," povedal. Na otázku moderátora, či to znamená uvedenie jadrových síl do stavu pohotovosti, šéf Kremľa povedal: "Boli sme pripravení to urobiť. Nehodlal sme do toho ísť čelom, ale prinútili nás k tomu."

Podľa Peškova sa tieto Putinove výroky rozlične interpretujú, bez toho, aby sa autori týchto interpretácií obťažovali tým, že by si Putinove slová ešte raz vypočuli, alebo prečítali. "Nie je potrebné nič interpretovať, stačí sa len vrátiť k prvotnému zdroju, teda k prezidentovým slovám," povedal.

Rusi údajne Američanom pohrozili
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu